Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2023, 21:04

RT: Moskva reaguje na poziv Si Đinpinga i Zelenskog

„Nerealni“ zahtevi Ukrajine stoje na putu mirovnih pregovora, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Komentari su došli kao odgovor na pitanje o telefonskom razgovoru između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i kineskog predsednika Si Đinpinga.
Lideri su razgovarali u sredu prvi put otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi u februaru 2022. Zaharova je pohvalila Peking zbog njegovih napora da pomogne u ponovnom pokretanju značajnih pregovora. Ona je rekla da su ruske i kineske vizije o putu ka miru „u velikoj meri u skladu“ jedna sa drugom. „Problem nije u nedostatku dobrih planova“, izjavila je Zaharova. Kijevski režim do sada nije bio prijemčiv ni za jednu razumnu inicijativu usmerenu na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Njeno povremeno pristajanje na pregovore vezuje se za ultimatume sa očigledno nerealnim zahtevima. Portparolka je okrivila Kijev za eventualni krah pregovora prošlog proleća kada su ruski i ukrajinski timovi održali nekoliko rundi sastanaka. Kijev je, u međuvremenu, više puta ponavljao da se pregovori mogu nastaviti tek nakon što Rusija preda svoje nedavno inkorporisane teritorije. Moskva je takve zahteve nazvala neprihvatljivim. Krim je glasao da napusti Ukrajinu i pridruži se Rusiji nakon puča u Kijevu 2014. godine. Donjecka i Luganska narodna republika, kao i oblasti Herson i Zaporožje, učinile su isto nakon održavanja referenduma o tom pitanju u septembru. U oktobru je Zelenski potpisao dekret kojim je proglašena „nemogućnost” vođenja pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Peking, koji je u februaru predstavio mapu puta za mir u Ukrajini od 12 tačaka, tvrdi da se sukob može okončati samo kroz dijalog. Kina je, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, takođe odbila da osudi Rusiju zbog njenih postupaka. Kina je u sredu imenovala diplomatu Li Huija za svog specijalnog izaslanika za Ukrajinu i „druge zemlje“. Si je rekao da će izaslanik imati zadatak da vodi „dubinsku komunikaciju sa svim stranama o političkom rešavanju ukrajinske krize“. Li je bio ambasador Kine u Moskvi od 2009. do 2019. godine. Zelenski je, u međuvremenu, imenovao bivšeg ministra strateške industrije Pavela Rjabkina za novog ambasadora zemlje u Kini. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.