RT: Moskva proteruje 23 britanske diplomate i zatvara Britanski savet

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2018, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Moskva proteruje 23 britanske diplomate i zatvara Britanski savet


Izvor:
Vostok / RT

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da 23 britanske diplomate moraju da napuste Rusiju kao odgovor na britanske "provokativne akcije i neosnovane optužbe" zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. Britanski savet će takođe biti zatvoren.



Britanski ambasador u Rusiji, Lauri Bristov, pozvan je u ministarstvo spoljnih poslova u subotu ujutru, gde je bio obavešten o odgovoru Moskve na tvrdnje Londona da se Rusija nalazi iza navodnog trovanja Sergeja Skripalja, bivšeg dvostrukog agenta i njegove kćerke, Julije, 4. marta u Salisburiju.




Ministarstvo je objavilo saopštenje u kojem se navodi da su 23 službenika britanske ambasade u Moskvi proglašeni personama "non grata ". Diplomate imaju rok da napuste zemlju u roku od nedelju dana. Takođe je najavljeno da će rad Britanskog saveta u Rusiji biti prekinut s obzirom na "neregularan status".

Pored toga, Rusija povlači sporazum o otvaranju i funkcionisanju Generalnog konzulata Ujedinjenog Kraljevstva u Sankt Peterburgu zbog "nejednakosti u broju konzularnih objekata dveju zemalja".

"Britanska strana je upozorena da u slučaju da se sprovedu daljnji pokreti neprijateljske prirode prema Rusiji, ruska strana zadržava pravo da preduzme druge mere odgovora", navodi se u saopštenju.

London je ranije naredio ruskim diplomatma da napuste Ujedinjeno Kraljevstvo do 20. marta. Uključujući članove porodice, oko 80 ljudi će biti proterano iz zemlje, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko.



Bristov je novinarima po izlasku iz ministarstva rekao da je "ova kriza nastala kao rezultat užasnog napada u Velikoj Britaniji", što ponovo povezuje Skripaljov pokušaj ubistva sa "hemijskim oružjem razvijenim u Rusiji". Dodao je da koraci Londona nisu bili usmereni "protiv ruskog naroda".

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson u petak je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno lično naredio napad nervnim agensom, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdnje je nazvao "šokantnim i neoprostivim".

"Pre ili kasnije, britanska strana bi morala predstaviti neku vrstu sveobuhvatnih dokaza [o učešću Rusije], barem svojim partnerima [Francuskoj, SAD-u, Nemačkoj], koji su u toj situaciji proglasili solidarnost sa Londonom", dodao je Peskov.

Moskva je više puta ponudila svoju punu saradnju u istraživanju incidenta, za koji tvrdi London, da uključuje nervni agens "Novičok" iz sovjetske ere. Obe zemlje su članice Organizacije za zabranu hemijskog oružja, što znači da je London dužan da uključi Moskvu u istragu.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Velika Britanija, Slovačka, Švedska i Češka među najverovatnijim izvorima „Novičoka“ - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2018

Izvor: Vostok / RT. . Supstanca koja se koristila u trovanju Sergeja Skripalja može da potiče iz zemalja koje proučavaju nervni agens "Novičok", uključujući Veliku Britaniju, Slovačku, Češku Republiku i Švedsku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.. . Najverovatniji izvor...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.