RT: Moskva podseća Zapad na uslove za nastavak žitnog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2023, 11:28

RT: Moskva podseća Zapad na uslove za nastavak žitnog sporazuma

Rusija je saopštila da je spremna da "odmah" nastavi ugašeni ugovor o crnomorskom žitu, ali je insistirala da će to učiniti tek kada se ispune njeni uslovi. Uz posredovanje UN i Turske prošle godine, sporazum je omogućio da poljoprivredna roba nastavi da protiče kroz ukrajinske luke.
Govoreći nakon što je izaslanica Vašingtona u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila da bi ruska vlada mogla biti „zainteresovana da se vrati diskusijama“ o sporazumu o žitu ranije u utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je ruski stav u komentaru za Sputnjik. „Moskva je spremna da se odmah vrati dogovoru o žitu. Ali to će se dogoditi tek nakon što se ispune uslovi koji se tiču Rusije“, izjavio je on agenciji u utorak. Kremlj je izneo okolnosti pod kojima će se vraćati na dogovor o žitu u više navrata poslednjih nedelja, pri čemu je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski naveo nekoliko različitih uslova. To uključuje ukidanje zapadnih sankcija na ruski izvoz žitarica i đubriva, ponovno povezivanje ruskih finansijskih institucija sa platnim sistemom SVIFT i ukidanje ograničenja na ruski uvoz rezervnih delova za poljoprivrednu mehanizaciju. Poljanski je takođe insistirao da dogovor o žitu „mora povratiti svoju početnu humanitarnu prirodu“ i pomoći u ublažavanju nestašice hrane u zemljama u razvoju, umesto da bogate zemlje učini još bogatijima. Jurij Ušakov, spoljnopolitički savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, takođe je izrazio spremnost da nastavi dogovor. Nedugo nakon što je Moskva poništila sporazum sredinom jula, savetnik je tvrdio da pakt „nije u potpunosti završen, već je jednostavno suspendovan, jer ruski deo ove odluke o paketu nije sproveden“. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin je takođe objasnio da je dogovor o žitu još tehnički na snazi, ali je primetio da ublažavanje sankcija Zapada predviđeno aranžmanom nije došlo do ploda. „Primamo obećanja već godinu dana“, izjavio je on u vezi sa ekonomskim kaznama. Uz posredovanje UN i Ankare, sporazum je uspostavljen u julu 2022, stvarajući humanitarni koridor kroz Crno more kako bi se omogućilo da pošiljke žitarica i đubriva napuste ukrajinske luke. Moskva se više puta žalila na svoje neispunjene uslove pre nego što je dozvolila da sporazum istekne 18. jula, takođe insistirajući da je Kijev iskoristio bezbedan koridor za pokretanje vojnih napada na Rusiju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ŠANSE ZA SPORAZUM O ŽITU RASTU?! Oglasio se Kremlj: Rusija spremna da se vrati AKO...

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023

Zvanična Moskva se povukla nedavno iz sporazuma pod obrazloženjem da se isti ne implementira u potpunosti...Rusija je spremna da se brzo vrati sporazumu o žitu, ali on treba da bude sproveden i u delu koji se odnosi na Moskvu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov...- Predsednik Vladimir...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.