RT: Moskva ogorčena nakon što je u automobilu ruskog vojnog atašea u Hagu pronađen uređaj za praćenje

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2020, 17:50

RT: Moskva ogorčena nakon što je u automobilu ruskog vojnog atašea u Hagu pronađen uređaj za praćenje

Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je ogorčenje nakon što je u Hagu, gde se nalazi holandska vlada i Međunarodni sud pravde, pronađena oprema za praćenje u automobilu ruskog vojnog atašea.
Dominik Kuhling-Baker, holandski otpravnik poslova u Moskvi, pozvana je na razgovor u Ministarstvo u Moskvi. „Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je snažan protest ambasadoru Holandije, u vezi sa otkrićem opreme za praćenje u automobilu ruskog vojnog atašea u Hagu“, navodi se u saopštenju Ministarstva. „Holandski diplomata je obaveštena da je potrebno odmah preduzeti sveobuhvatne mere za sprečavanje takvih incidenata, koji su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.“ Odnosi Holandije i Rusije posebno su zamrznuti od jula 2014. godine, kada je avion kompanije Malezija erlajns, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, oboren iznad Donbasa. Istragu o incidentu vodi zajednički istražni tim koji predvodi Holandija, a koji tvrdi da su avion "Boing 777" oborili pobunjenici sa ruskom raketom zemlja-vazduh. Moskva negira bilo kakvu umešanost. U julu 2020. godine, u vezi sa srušenim avionom, Holandija je podnela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv Rusije. Godine 2018. Holandija je proterala dvojicu ruskih diplomata zbog navodne ruske umešanosti u trovanje bivšeg agenta GRU-a i MI6 Sergeja Skripalja. Moskva je odgovorila na isti način, proteravajući dva holandska predstavnika nazad u Hag. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.