RT: Moskva kritikuje Kijevsku „terorističku naviku“ nakon smrti novinara

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2023, 11:54

RT: Moskva kritikuje Kijevsku „terorističku naviku“ nakon smrti novinara

Ukrajinsko granatiranje koje je odnelo život ruskog novinara uz nekoliko drugih povređenih nije bilo slučajno, izjavila je u subotu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ranije tog dana, ratni dopisnik ruske novinske agencije RIA Novosti, Rostislav Žuravljov, poginuo je u artiljerijskom napadu u Zaporoškoj oblasti.
Novinar je zajedno sa svojim kolegama, koji su takođe zadobili povrede u udaru, prikupljao informacije o udarima ukrajinskih kasetnih bombi na naselja u regionu, objasnila je Zaharova. „Kijevski režim nastavlja svoju praksu kriminalnog terora“, napisala je ona na svom Telegram kanalu. Portparolka je takođe optužila zapadne pristalice Kijeva da prećutno odobravaju ove akcije. SAD, Velika Britanija i Francuska svoju zabrinutost zbog bezbednosti novinara izražavaju „samo rečima“, izjavila je ona. Moskva „ne gaji iluzije“ u vezi sa „relevantnim međunarodnim telima“, dodala je Zaharova, tvrdeći da će oni verovatno „zažmuriti na ovaj gnusni zločin“. To samo pokazuje „političku pristrasnost i nefunkcionalnost“ ovih organizacija, izjavila je ona, dodajući da ih njihovo ćutanje čini „saučesnicima terorističkog divljanja Kijeva“. Zaharova je obećala da će postojati „zaslužena kazna“ za one koji stoje iza ubistva ruskog novinara i da će oni koji snabdevaju ukrajinsku vojsku kasetnim bombama „deliti punu odgovornost“ za njegovu smrt. Ranije ovog meseca, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila je da Kijevu obezbedi kasetnu municiju – potez koji je izazvao kritike čak i među saveznicima Vašingtona u NATO-u, uključujući Kanadu, Nemačku i Veliku Britaniju. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u julu da upotrebu kasetnih bombi treba smatrati ratnim zločinom. Ovo oružje je zabranilo više od 110 zemalja na osnovu konvencije UN 2008. godine zbog ozbiljne opasnosti koje predstavlja za civile. Kasetna municija oslobađa male bombe koje se raspršuju po širokom području i mogu ostati neeksplodirane godinama, efektivno delujući kao nagazne mine.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.