RT: Moramo biti spremni da koristimo „tvrdu silu“ protiv Moskve i Pekinga - Vilijamson

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Moramo biti spremni da koristimo „tvrdu silu“ protiv Moskve i Pekinga - Vilijamson

Izvor: Vostok / RT Velika Britanija mora da bude spremna da koristi "tvrdu silu" protiv Rusije i Kine, rekao je ministar odbrane te zemlje Gavin Vilijamson, u trenutku dok se London priprema da rasporedi svoj najveći ratni brod u sporne pacifičke vode u Južnom kineskom moru. Velika Britanija treba da ojača svoju "ubojitost" i mora biti spremna da "iskoristi tvrdu silu" kako bi podržala svoje interese protiv nacija poput Rusije i Kine, izjavio je državni sekretar za odbranu Gavin Vilijamson. Govoreći na londonskom Kraljevskom institutu za odbranu, optužio je "povratnika" Moskvu da pojačava svoj "vojni arsenal" kako bi bivše sovjetske države poput Gruzije i Ukrajine "vratila u svoju orbitu". Ministar odbrane Velike Britanije napao je i Peking, upozorivši da Kina "razvija svoju modernu sposobnost i komercijalnu moć".
"Moramo biti spremni da pokažemo visoku cenu agresivnog ponašanja, spremni da ojačamo našu otpornost."
  Vilijamson je ove reči saopštio jer se London priprema da pošalje svoj najveći ratni brod, nosač aviona "Kraljica Elizabeta" u Južno kinesko more, u misiji osiguranja prava na slobodu plovidbe. Vilijamsonova izjava je naišla na mešovitu reakciju u Rusiji, s tim što je ruska ambasada u Velikoj Britaniji saopštenje nazvala "potpuno irelevantnim" za stvarnost, a ipak "brinući" se zbog njenog militarističkog duha. "Svakako, zgodno je zapretiti društvu takozvanom ruskom pretnjom, odvlačeći je od relevantnih unutrašnjih i spoljnih problema s kojima se Velika Britanija danas suočava", navodi se u saošptenju ambasade. "Osim toga, britanski ministar teži vrlo konkretnom cilju sa takvim izjavama - oslikajući našu zemlju kao agresora, on pokušava da stalno proširuje državno finansiranje vojno-industrijskog kompleksa Velike Britanije", navodi se u saopštenju ambasade. Vilijamson je poznat po tome što gura Veliku Britaniju da ponovo potvrdi svoju ulogu uticajne vojne sile. On takođe često pravi bombastične izjave. U septembru je, komentarišući planove za slanje britanskih vojnika na Arktik, ovaj region nazvao "dvorištem zemlje". Krajem prošle godine, predstavio je planove za izgradnju vojnih baza na Dalekom istoku i na Karibima, sugerišući da će to pomoći Velikoj Britaniji da postane "pravi globalni igrač" nakon napuštanja EU. Tokom tenzija oko slučaja trovanja "Skripalj", Vilijamson je otišao u vatrenu tiradu protiv Moskve, rekavši da Rusija treba "da ode i umukne".  
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.