RT: Kremlj objašnjava zaplenu strane imovine

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2023, 19:54

RT: Kremlj objašnjava zaplenu strane imovine

Preuzimanje kontrole nad strateškim stranim sredstvima u Rusiji omogućiće Moskvi da efikasno odgovori na potencijalnu konfiskaciju imovine ruskih kompanija u inostranstvu, izjavio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dekret kojim se dozvoljava privremeno preuzimanje strane imovine koja se smatra kritičnom za energetsku bezbednost zemlje. Federalnoj agenciji za upravljanje imovinom naloženo je da uspostavi eksternu kontrolu nad ruskim filijalama finske energetske kompanije Fortum i nemačkog Unipera. Prema rečima Peskova, imovina dve kompanije stavljena je pod upravu agencije čim je ukaz potpisao predsednik. Portparol je dodao da taj potez „odražava stav zapadnih država prema stranoj imovini koja pripada ruskim kompanijama“. „Glavni cilj ovog koraka je stvaranje kompenzacionog fonda za potencijalno korišćenje u merama „oko za oko” kao odgovor na eksproprijaciju ruske imovine u inostranstvu“, rekao je Peskov. On je dodao da jedan broj država sistematski sprovodi brzu tranziciju sa privremene uprave na stvarnu konfiskaciju. Uredba se ne bavi imovinskim pitanjima i ne lišava vlasnike imovine, naglasio je Peskov, napominjući da bi lista imovine koja je bila predmet te mere mogla biti proširena. Uniper, naveden u dodatku uredbe, poseduje 83,73% Unipro-a, koji upravlja pet elektrana ukupnog kapaciteta preko 11 gigavata u Rusiji i ima oko 4.300 zaposlenih. Finski državni Fortum drži 98,2% udela u lokalnoj podružnici Fortum PJSC. Ruski odgovor dolazi mesecima nakon što su slične poteze povukle Nemačka i Poljska. U junu 2022. nemačke vlasti su preuzele Gasprom Germaniju. U novembru je Varšava zaplenila Gaspromov udeo od 48 odsto u zajedničkom preduzeću Europol GAZ, vlasnika poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa. Zaplenjena je i poljska podružnica Novateka, koja se bavila tečnim prirodnim gasom i drugim ugljovodonicima. Njena imovina je stavljena na prodaju ranije ovog meseca. U septembru 2022, Berlin je zaplenio udeo Rosnjefta u tri velike rafinerije nafte, što čini 12% ukupnog kapaciteta prerade u zemlji. Nemački sudovi su odbacili žalbe Rosnjefta na taj potez. Zakon koji je Bundestag usvojio 20. aprila omogućava direktnu eksproprijaciju ruske imovine od strane Nemačke. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.