RT: Komandant izraelskog vazduhoplovstva odlazi u Moskvu kako bi objasnio incident sa obaranjem ruskog aviona

Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2018, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Komandant izraelskog vazduhoplovstva odlazi u Moskvu kako bi objasnio incident sa obaranjem ruskog aviona

Izvor: Vostok / RT

Upravo objavljeni satelitski snimci otkrili su stepen uništenja koji su za sobom ostavili vazdušni napadi izraelskih snaga u sirijskoj provinciji Latakija, nakon što je Izrael bio prisiljen da napravi veoma retki uvid u vazdušni napad, a koji je rezultirao padom ruskog aviona Il-20 (avion za radio-eloktronsko praćenje).

U sredu je izraelska kompanija "Imidžsat" objavila tri fotografije "skladišta municije" u Latakiji, koje pokazuju stanje objekta pre i posle napada u ponedeljak. Tri fotografije, objavljene na tviteru, pokazuju da je zgrada u potpunosti uništena tokom napada.


Preliminary #BDA - the ammunition warehouse striked two day ago in #Latakia, #Syria, is completely destroyed. pic.twitter.com/Wg5MRgiOFR
— imagesatintl (@imagesatint) September 19, 2018
Izrael obično ne priznaje svoje vazdušne napade na Siriju, ili ponekad, mnogo mnogo vremena posle napada. Međutim, izraelske snage u utorak su učinile retko neposredno prihvatanje odgovornosti, nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije identifikovalo izraelske avione F-16 tokom napada, te saopštilo da je ruski avion za osmatranje Il-20 nestao sa radara tokom napada.

Moskva je osudila Izrael zbog toga što nije pružio unapred upozorenje o napadu, te je saopštila da su izraelski avioni koristili ruski avion kao "masku", a kako bi na taj način sakrili svoje prisustvo. Gađajući Izraelce, sirijska PVO je ispalila raketu koja je pogodila ruski Il-20.

Izraelska vojska je požurila da objasni da su njihovi vazdušni napadi bili usmereni na objekat sirijske vojske "iz kojeg je trebalo da se odvezu sistemi za proizvodnju oružja za Iran i Hezbolah". Izraelska vojska je u utorak izrazila "žaljenje" zbog smrti posade ruskog aviona, ali još jednom je saopštila da odgovornost leži na "režimu Asada".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ubrzo je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da izrazi saučešće, te ponudio da pošalje svog komandanta vazduhoplovstva u Rusiju sa detaljnim izveštajem.



General-major Amikam Norkin stiže u Moskvu danas i predstaviće izveštaj o incidentu, uključujući i "nalaze istraživanja izraelskih snaga u vezi sa događajima" i "informacije pre misije", koje izraelska vojska nija bila toliko voljna da unapred podeli.

Norkinu će se pridružiti brigadni general Erez Majsel iz Jedinice za međunarodnu saradnju, kao i službenici Uprave za obaveštajne i operativne poslove izraelskih vazduhoplovnih snaga. Delegacija takođe ima nameru da sa sebe skine bilo kakvu odgovornost, te informiše Moskvu o "neprekidnim iranskim pokušajima prenosa strateškog oružja terorističkoj organizaciji Hezbolah i uspostavljanju iranskog vojnog prisustva u Siriji".




Iako je ruska vojska osudila "ove provokativne akcije Izraela kao neprijateljske" i saopštila da zadržava pravo na "adekvatan odgovor", a predsednik Putin je opisao gubitak aviona kao verovatni "lanac tragičnih okolnosti".



Napad u ponedeljak dolazi samo nekoliko sati nakon što su Rusija i Turska dogovorile delimičnu demilitarizaciju provincije Idlib, što je poslednje preostalo uporište militanata i terorista, uključujući podružnicu "Al-Kaide" - "Hajat Tahrir al Šam" (poznatije i kao Džabat Al-Nusra ).


Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.