RT: Komandant britanske vojske moli za još novca kako bi mogao da se bori protiv... pogodite koga

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2018, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Komandant britanske vojske moli za još novca kako bi mogao da se bori protiv... pogodite koga

Izvor: Vostok / RT, Piše Simon Rajt

Komandant Vojske Velike Britanije upotrebio je jednu od najbolje testiranih vojnih taktika u Britaniji - moljenje za novac koristeći Rusiju kako bi uplašio javnost i uvukao vladu u novu akciju.

Da citiramo analitičara Marka Galeotija, "Rusija se naoružava". General Nik Karter će saopštiti Kraljevskom institutu za bezbednost da je zabrinut jer vojska Velike Britanije ne drži korak sa svojim protivnicima - u osnovi sa Rusijom - sa posebnom zabrinutošću zbog projektila Moskve dugog dometa, "agresivne ekspanzionističke sile" i "mogućnosti sajber-ratovanja".

Ako se pitate na šta on misli, to je slično kao britanski projektili postavljeni na ruskoj granici u Estoniji prošle godine ili ekspanzionističkim silama raspoređenim neposredno pored nje, ili specijalistima za sajber-operacije Velike Britanije u 77. brigadi. Toliko o tome!

General je istupio sa svojom posudom za prosjačenje, očigledno po naređenju sekretara za odbranu Gavina Vilijamsona, koji drži svoj položaj oko tri meseca, što mu donosi vojno iskustvo... neka tri meseca.

Ono što šefovi resora u vladi žele više od svega je dodatna gotovina. To je u suštini razlog zašto oni postoje, ali ipak moraju pronaći razloge. Rusija je toliko korisna kada se radi o zahtevima za resurse, a za koje bi Moskva trebalo da primi zahvalnicu, ili bar božićnu čestitku.

Međutim, postoji prekid veze. Vlada i vojska potroše puno vrućeg vazduha kada govore o "pretnji Rusije". Ali kada je u pitanju kriza, vojni budžet se smanjuje. Ja bih lično zaključio da niko u ovim centrima moći nije iskreno zabrinut zbog bilo kakvog rata sa Rusijom.

Zapravo, svi delovi britanskih oružanih snaga su zamoljeni da pronađu više načina za smanjenje troškova. Oružane snage Velike Britanije sada su najmanje od Napoleonovih ratova, sa svega 82.000 pripadnika.

Da li to zvuči kao zemlja koja je zabrinuta zbog velikog konflikta?

General Karter koji je, pošteno govoreći prema njemu, plaćen da brine - veruje da će se Britanija izboriti da bi izdržala ruske snage na bojnom polju. Imam neke sjajne vesti za njega: Britanija neće uskoro biti suočena sa Rusijom na bojnom polju. Osim ako NATO ne odluči da govori o sukobu ili ga ne započne. Čak i tada, Britanija bi bila okružena svim ostalim članovima NATO-a, tako da nema potrebe da brine.

Smatra se da Karter deli svoju brigu delom zbog "velikih" vojnih vežbi "Zapad", održanih u zapadnoj Rusiji prošle godine. Pomislili biste da načelnik vojske to zna, da vojnici moraju da vežbaju, pa čak i ruski. Takođe, najbolje mesto za vežbanje je blizu granice, gde najveći vojni savez na svetu konstantno dovlači nove snage.

Ali, ako je tako, protiv vojnih vežbi, onda otkažite sve vežbe koje Britanija planira. To bi uštedelo mnogo novca.

U novembru je postojala ista panika kada je ruski predsednik Vladimir Putin rekao proizvođačima oružja da moraju biti spremni za rat. Šta još treba da kaže onima koji proizvode oružje? Pripremite se za prodaju kolača?

Postoji još nekoliko opcija koje su možda dostupne britanskoj vojsci. Velika Britanija bi mogla da zatraži nazad nešto od oružja koje je prodala Saudijskoj Arabiji tokom godina ili joj pozajmila - ono koje se ne koristi protiv Jemena.

Mogla bi prestati da kupuje velike nosače aviona pravljenih za post-imperijalističke avanture, umesto konflikata sa kojima se relano suočava.

Mogla bi prestati nalaziti ratove na Bliskom istoku.

Ili bi čak mogla spasiti milijarde koje troši na nezavisni sistem "Trident" za nuklearno odvraćanje i potrošiti ih na neke čizme za vojsku, a možda i nekoliko kreveta za Zdravstveni fond.

Šta mislite, generale?

Simon Rajt

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Britanski general: Vojska će se teško izboriti sa Rusijom

Izvor: VOA, 22.Jan.2018

Načelnik Generalštaba britanske vojske, general Nik Karter, upozorio je da zbog opasnog stanja u kom se nalazi, vojska neće biti u mogućnosti da odgovori na pretnje, prvenstveno ciljajući na Rusiju. Prema izvodima iz govora generala Kartera, koji ćese obratiti u Kraljevskom institutu za objedinjene...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.