RT: Izraelski vazdušni napad na Damask izložio riziku civilni avion sa 172 putnika - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2020, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Izraelski vazdušni napad na Damask izložio riziku civilni avion sa 172 putnika - Moskva

Iznenadni izraelski napadi na predgrađe Damaska stavili su civilnu letelicu u ozbiljnu opasnost i prisilili je da preusmeri pravac prema ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmeimim, pošto je sirijska protivvazdušna odbrana bila aktivirana kako bi odvratila napad, saopštila je ruska vojska. Avion "Erbas" A320 koji je leteo iz Teherana prema sirijskoj prestonici bio je primoran da izvrši hitno sletanje nakon izraelskog raketnog napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. U saopštenju se dodaje da je upotreba civilnih letelica kao štita uobičajena za pilote izraelskih ratnih snaga. Letelica je trebala da sleti na međunarodni aerodrom Damask, ali nije mogla to učiniti jer su sirijski PVO sistemi dejstvovali po neprijateljskim ciljevima. Avion se mogao naći u unakrsnoj vatri da nije bilo kontrole vazdušnog saobraćaja u Damasku, čije su „pravovremene akcije“ sprečile moguću katastrofu.
RT: Sirijska PVO presrela brojne projektile iznad Damaskahttps://t.co/ckvEK54wRW
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) February 6, 2020 Avion je sleteo „na najbliži alternativni aerodrom“, saopštilo je Ministarstvo. Takođe je navedeno da se iznenadni napad dogodio oko dva časa po lokalnom vremenu, pri čemu su četiri izraelska aviona F-16 ispalila najmanje osam raketa vazduh-zemlja izvan sirijskog vazdušnog prostora. Tel Aviv je savršeno svestan civilnih ruta leta i vazdušnih aktivnosti oko Damaska, danju i noću, a takve nesmotrene misije dokazuju da izraelski stratezi nisu brinuli o mogućim civilnim žrtvama, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov. Ovo nije prvi put da izraelski borbeni avioni ugrožavaju civilne avione. Moskva je kritikovala Tel Aviv i zbog toga što su dva civilna aviona sletela na aerodrome u Bejrutu i Damask zbog opasnosti tokom vazdušnog napada 2018. godine. Izrael je izveo stotine sličnih napada na Siriju tokom građanskog rata u zemlji, tvrdeći da gađa "legitimne iranske ciljeve". U drugom incidentu 2018. godine, sirijska PVO oborila je ruski vojni avion IL-20 nakon što su ga izraelski piloti F-16 iskoristili za prikrivanje. Obaranje ruskog aviona u kojem je poginulo 15 osoba, navelo je Moskvu da Siriju opskrbi svojim PVO sistemom S-300. Još jedan tragični incident na Bliskom istoku u kojem je učestvovao civilni avion dogodio se početkom januara, kada je Teheran slučajno oborio ukrajinski avion nakon raketnih udara po američkim vojnim bazama u Iraku, što je bila osveta na atentat na komandanta iranske elitne jedinice "Kuds", generala Kasema Sulejmanija. Svih 176 ljudi je poginulo. Iran se ubrzo izvinio zbog incidenta, priznajući da je pogrešio u pozadini strahovanja od neposrednog kontranapada američkih ratnih aviona. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.