RT: Izrael ima slične ciljeve kao i Rusija – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 29.Dec.2023, 00:14

RT: Izrael ima slične ciljeve kao i Rusija – Lavrov

Ciljevi koje je Izrael postavio za svoju tekuću operaciju protiv militanata Hamasa u Gazi izgledaju skoro identični onima koje je postavila Moskva u svojoj kampanji protiv ukrajinske vlade, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti u četvrtak.
Izraelske odbrambene snage (IOS) sprovode nemilosrdnu kampanju bombardovanja palestinske enklave Gaze u poslednja dva meseca nakon iznenadnog napada Hamasa na izraelske teritorije 7. oktobra. U napadu palestinskih militanata poginulo je oko 1.200 ljudi i kindapovano preko 200 talaca. U međuvremenu, odgovor Izraela je navodno koštao života više od 21.000 ljudi, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je krajnji cilj IOS potpuno uništenje pokreta Hamas u svim njegovim oblicima, kao i eliminacija svakog ekstremizma u Gazi. Lavrov je, međutim, primetio da ovi ciljevi izgledaju slično „demilitarizaciji“ i „denacifikaciji“, kojima Moskva teži u Ukrajini otkako je započela ofanzivu u februaru 2022. Diplomata je ukazao na licemerje koje je demonstrirala bivša izraelska vlada pod premijerom Jairom Lapidom, koji je osudio rusku vojnu operaciju i optužio Moskvu za napad na civilno stanovništvo i aneksiju delova Ukrajine. „Ovo je bilo nepravedno“, izjavio je Lavrov. Istovremeno, ministar je istakao da aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanjahu – koji je ušao u svoj šesti mandat u decembru 2022. godine – nije dozvolio sebi da daje bilo kakve izjave u vezi sa Rusijom, uprkos međunarodnim kritikama i što se našao u „teškoj situaciji“. Lavrov je dalje podsetio da je Netanjahu imao dva telefonska razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da su Izraelci pomogli Moskvi da evakuiše ruske građane iz Gaze. „Zbog toga, moramo biti veoma oprezni prema našoj zajedničkoj istoriji sa Izraelom i, pre svega, istoriji borbe protiv nacizma. To je glavna stvar koja nas istorijski ujedinjuje“, izjavio je Lavrov. Rusija je više puta pozivala i Izrael i Hamas da zaustave neprijateljstva u Gazi, a Putin je izjavio da je jedini način da se reši bliskoistočna kriza putem formule „dve države“ koju je odobrio Savet bezbednosti UN. Netanjahu je u međuvremenu odbio da pošalje vojnu pomoć Ukrajini i umesto toga se ponudio kao potencijalni posrednik u mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Zapadne elite „provociraju krize“ širom sveta – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 29.Dec.2023

 . Zapad seje haos širom sveta, raspirujući sukobe da bi zadovoljio svoje potrebe na račun drugih, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.. Lavrovljeve reči stigle su u trenutku kada zemlje uključujući Rusiju, Kinu i Indiju sve više govore o potrebi za modelom koji bi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.