RT: „Gnusan zločin“ – Moskva o smrtonosnom udaru na Belgorod

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2024, 01:36

RT: „Gnusan zločin“ – Moskva o smrtonosnom udaru na Belgorod

Kijev je još jednom pokazao svetu svoju „neonacističku suštinu“, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo spoljnih poslova posle smrtonosnog ukrajinskog napada na grad Belgorod, koji se nalazi oko 40 kilometara od granice između dve zemlje.
U ukrajinskom raketnom udaru koji je pokrenut ranije u četvrtak, najmanje sedam osoba je poginulo, uključujući jednogodišnju bebu, a povređeno je još 18, uključujući četvoro dece, saopštile su vlasti. U napadu je oštećeno i 128 stanova, 15 stambenih kuća, industrijsko preduzeće, četiri prodavnice i više od 30 automobila, izjavio je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. Napad Kijeva nije imao „apsolutno nikakvo vojno značenje“, ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. „Očigledno je da kijevski nacisti, trpeći neuspeh za neuspehom na bojnom polju, varvarski izbacuju svoj bes na mirne građane Rusije“, navodi se u saopštenju. Najnoviji ukrajinski „teroristički napad“ istakao je „zločinačku ulogu ’kolektivnog Zapada’, na čelu sa SAD“, koji snabdeva Kijev smrtonosnim oružjem koje se koristi protiv nevinih civila, dodalo je ministarstvo. Moskva „snažno osuđuje ovaj gnusni zločin protiv civila i civilne infrastrukture“, navodi se u saopštenju, obećavajući da će napad biti detaljno istražen i da će „počinioci biti strogo kažnjeni“. „Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi ovaj nečuven zločin. Nameravamo da pokrenemo razmatranje ovog pitanja u Savetu bezbednosti UN i drugim međunarodnim strukturama“, zaključuje se u saopštenju. Ranije u četvrtak, Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je da su moskovske snage presrele 14 projektila ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema RM-70 Vampir iznad Belgorodske oblasti. Zajednice u ruskim pograničnim regionima, uključujući Belgorod, više puta su poslednjih meseci bile izložene raketnim i bespilotnim udarima Kijeva. Jedan od najsmrtonosnijih od njih pogodio je Belgorod krajem decembra, ubivši 25 ljudi i ranivši više od 100. Ruski predsednik Vladimir Putin je tada nazvao napad „terorističkim aktom“, obećavajući da će odgovoriti gađanjem ukrajinskih vojnih objekata. On je, međutim, naglasio da Moskva ne planira da uzvrati naturom napadima na civile.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

UKRAJINSKA KRIZA Ukrajina povlači deo trupa iz Avdijevke; U napadu na Belgorod ubijeno 7 civila, 19 ranjeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2024

Rat u Ukrajini – 723. dan. Više povređenih u ruskim napadima širom Ukrajine tokom prethodnog dana, saopštile su lokalne vlasti. Napadnuti i Kijev i Lavov, na zapadu zemlje. U ukrajinskom udaru na Belgorod u Rusiji poginulo je sedam osoba, a uništeno nekoliko stambenih naselja i tržni centar,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.