RT: Globalna bezbednost hrane trenutno ugrožena zbog nesposobnih makroekonomskih odluka Zapada - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2022, 23:11

RT: Globalna bezbednost hrane trenutno ugrožena zbog nesposobnih makroekonomskih odluka Zapada - Moskva

Globalna bezbednost hrane je trenutno ugrožena zbog „nesposobnih makroekonomskih odluka“ Zapada i uticaja pandemije koronavirusa, izjavio je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov. „Problemi su nastali mnogo pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini. Njih je pogoršao talas jednostranih, nelegitimnih, antiruskih sankcija, koje su podrile poverenje u zapadne zemlje zbog njihovog nestabilnog ponašanja“, rekao je Antonov. „Sankcije su takođe poremetile lance snabdevanja i međunarodne finansijske tokove“, dodao je on. „Štaviše, pretnje dodatnim ograničenjima izazivaju više panike i nestabilnosti.“ Optužbe su usledile kao odgovor na tvrdnje koje dolaze iz SAD da ruska vojna akcija u Ukrajini izaziva globalnu krizu sa hranom. Američki državni sekretar Entoni Blinken je u govoru na sastanku UN u Njujorku okrivio Moskvu za eskalaciju nestašice hrane. „Neki su pokušali da okrive sankcije koje su Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje uvele Ruskoj Federaciji za pogoršanje ove krize. To je lažno. Kada smo uveli sankcije Rusiji da bismo što pre okončali rat, namerno i pažljivo smo pravili izuzetke za poljoprivredna dobra i đubrivo“, naveo je on. „Kao i u vezi sa njenom odlukom da započne ovaj neopravdani rat, odgovornost za prekid ovih snabdevanja i patnje koje on izaziva širom sveta leži isključivo na ruskoj vladi“, naveo je Blinken. Međutim, rusi ambasador je naveo da „finansijske i transportne sankcije imaju direktan uticaj na globalna tržišta hrane“. Ranije tokom govora u sredu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na ukidanje svih ograničenja na rusku hranu i đubriva. U suprotnom bi „desetine miliona ljudi moglo preći ivicu nesigurnosti hrane, praćenu neuhranjenošću, masovnom glađu, u krizi koja bi mogla da traje godinama“, upozorio je on. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
 
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.