Putovanje po bajci i u bajku

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putovanje po bajci i u bajku

19.05.2012. -

Na tri dana 18.-20. maja, ruski grad Kirov, koja se nalazi na obalama reke Vjatke, 900 kilometara severno-istočno od Moskve, biće bajkovita prestonica Rusije. Ovde će se održati svetske bajkovite igre, u kojima će učestvovati junaci ruski bajki: Kikimora, Baba Jaga, Ivan Carević, Aljonuška i drugi.

Likovi iz bajki iz celog sveta, kao i gosti ovoga praznika će učestvovati u „bajkovitoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koloniji" na otvorenom, u selu Rijabovo - domu popularne junakinje ruskih bajki Aljonuške u karnevalskoj povorci, i vilinskoj diskoteci pod vođstvom Kikimora Vijatskog. Takmičenja se održavaju u „Dvorcu bajki", gde već neko vreme boravi Ivan Carević, čije je rodno mesto takođe Kirov.

Zabavnu „ Bajkovitu mapu Rusije", na kojoj su obeležena rodna mesta omiljenih junaka ruskih bajki, počeli da stvaraju pre nekoliko godina. I mora se priznati da su na vijatskoj zemlji, a Kirov se nekada zvao Vijatka, rođeni možda, najpoznatiji likovi. A svi oni, naravno, učestvuju u svetskim igrama bajki. Glavni sudija je, kako je saopštila direktor Centra „Leteći brod" Olga Lobastova, biće vijatski zemljak- Vodeni.

„Naravno, takmičenja na našim igrama se mogu nazvati samo šalama. To je pre svega šou, spektakl. Naravno, svi će dobiti svoje nagrade, i na kraju će pobediti prijateljstvo. Pošto se ovde radi o bajkovitim Olimpijskim igrama, sportska oprema i sam sport, takođe su čarobni. Na primer, kolobkobouling, bacanje čarobnog čunka, trčanje po nevidljivim stazama, šmjkobol ..."

Ako je bacanje čunka više ili manje jasan vid sporta, za druge sportske discipline je potrebno objašnjenja. U koloboulinge valjaju se lopte – ukusno okruglo pecivo. Bajka o Kolobok, kao što znate, završava se tragično - lisica pojede heroja. U bajkovitim igrama „lopte" će krenuti u revanš. A Košeju Besmrtnom se ne preporučuje da učestvuju u šmjakobole – vrlo napetoj igri.

Da posete fenomenalne događaje kao navijači neće moći svi, već samo oni koji dobiju karte, jer su po ovom pitanju većini stanovnika ovog grada konkurencija- turisti. Magične maršrute Kirova su vrlo popularane, ne samo zbog putovanja, već zbog svetskih bajkovitih igara!

Na bajkovitim igrama, čiji je moto "Budimo prijatelji bajke", stigli su i inostrani gosti: francuski Mačak u čizmama, italijanski Pinokio i finski Deda Mraz- Joulupukki. Ali, sa omiljenim junacima bajki u Rusiji švedskog pisca Astrid Lindgren, kako navodi Olga Lobastova, neće biti susreta.

„Naišli smo na neočekivani problem. Čuveni muzej Astrid Lindgren u Stokholmu nema autorska prava na same likove, i zato oni imaju „ograničenje da putuju u inostranstvo". Nadali smo se Karlsonu, Pipi Dugoj Čarapi. Naše osoblje je posetilo muzej, predalo pozivnicu, razgovaralo sa direktorom muzeja. I razjasnilo o čemu se zapravo radi."

Na Bajkovitim igrama sve je ozbiljno: za ovu priliku napisana je čak posebna himna.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Drevni Borovsk: Jedinstvo prirode i arhitekture

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2012, 14:27

20.05.2012. -..Radiostanica Glas Rusije nastavlja ciklus programa, posvećenih starim ruskim gradovima, centrima međunarodnog turizma. Danas ćemo posetiti manji provincijski grad Borovsk u Kaluškoj oblasti...Borovsk se nalazi na strmoj obali reke Protva. Najbolje je prvo posetiti Pafnutijev manastir,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.