Putin sklopio novi savez

Izvor: B92, 23.Dec.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin sklopio novi savez

Lideri Rusije i još četiri bivše sovjetske države sproveli su u realnost ambiciozan plan, sklopivši u Moskvi savez namenjen jačanju ekonomske integracije.

Evroazijska unija, čije su članice Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, biće zvanično formirana 1. januara, a osim slobodne trgovine, njene članice će uskladiti finansijske sisteme i regulisati industrijske i poljoprivredne propise, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politiku na tržištu rada i transportne mreže, prenosi agencija AP.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će nova unija, koja će brojati 170 miliona ljudi, imati zajedničku ekonomsku aktivnost vrednu 4,5 biliona dolara.

Iako je cilj novoformirane unije da se ojača integracija, kako ukazuje agencija AP, odmah na videlo izašla je njihova nejedinstvenost, jer je lider Belorusije Aleksandar Lukašenko oštro kritikovao Moskvu.

Ta unija omogućiće slobodnu trgovinu između zemalja članica, koordiniraće njihove finansijske sisteme i regulisati industrijske i poljoprivredne politike, zajedno sa tržištima rada i saobraćajnim mrežama.

Rusija je pokušala da ohrabri Ukrajinu da se priključi novoj uniji, ali je njen bivši proruski predsednik Viktor Janukovič svrgnut u februaru posle višemesečnih protesta. Rusija je potom anektirala ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim, a istok Ukrajine zahvaćen je ratom između proruskih pobunjenika i snaga zvaničnog Kijeva.

"Evroazijska integracija zasnovana je na međusobnoj koristi i uzimanju u obzir zajedničkih interesa", rekao je Putin posle razgovora sa kolegama iz ostalih članica unije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, međutim, oštro je tokom sastanka napao Moskvu jer je, kako je naveo, narušila beloruske ekonomske interese time što je ograničila njen izvoz u Rusiju.

Belorusija, u sendviču između Rusije i Poljske i Litvanije koje su članice EU, "lepo" je profitirala od moskovske zabrane uvoza hrane iz EU, tako što je pojačano uvozila hranu iz evropskih zemalja i potom je preprodavala Rusiji.

Ruske vlasti su na to reagovale zabranom uvoza beloruskog mleka i mesa, navodeći da iza toga stoje sanitarni razlozi, i zabranila je tranzit preko svoje teritorije beloruske hrane namenjene Kazahstanu, zbog sumnje da bi većina nje mogla da završi u Rusiji.

"Protivno svim međunarodnim pravilima, suočili smo se sa zabranom tranzita. To je urađeno jednostrano i bez bilo kakvih konsultacija", rekao je Lukašenko.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin-sklopio-novi-savez

Izvor: medio.rs, 24.Dec.2014, 02:15

Moskva -- Lideri Rusije i još četiri bivše sovjetske države sproveli su u realnost ambiciozan plan, sklopivši u Moskvi savez namenjen jačanju ekonomske integracije...Evroazijska unija, čije su članice Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, biće zvanično formirana 1. januara,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.