Putin kažnjava: Ni Rusi nisu pošteđeni

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 12:10

Putin kažnjava: Ni Rusi nisu pošteđeni

Sud u Moskvi je saopštio da će narednih dana otvoriti i razmotriti prvi krivični predmet u vezi sa kršenjem pravila borbenog dežurstva.

U njemu se sumnjiče dvojica ruskih oficira čija je zona odgovornosti bila Belgorodska oblast.

Kako piše ruski Komersant, dvojica ruskih oficira optužena su da nisu sprečili granatiranje svoje jedinice u aprilu 2022. godine u Belgorodskoj oblasti.

"Usled eksplozije u skladištu municije poginulo je sedam vojnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a uništeno je 15 jedinica različite vojne opreme. Zbog izvesne tajnosti slučaja, suđenje će se verovatno odvijati iza zatvorenih vrata, a objavljivanje Presuda će biti dostupna na sajtu“, piše Komersant.

Prema pisanju ovog lista, vojno tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv potpukovnika Anatolija Bondareva i majora Dmitrija Dmitrakova, a u optužnici se navodi da su prekršili pravila borbenog dežurstva.

"Istraga se zasniva na događajima koji su se desili ubrzo nakon početka invazije. Dana 27. aprila 2022. godine, nakon objavljivanja materijala na društvenim mrežama o eksplozijama i požarima u Belgorodskoj oblasti, guverner regiona Vjačeslav Gladkov potvrdio je požar. u skladištu municije. Međutim, gubici među vojnim licima nisu se mogli izbeći. Eksplozija je, prema istrazi, dovela do pogibije sedam vojnika i ranjavanja još 43", navodi se u izveštaju.

Prema istrazi, Rusi su za ovaj napad okrivili ukrajinsku vojsku i naveli da je u napadu uništeno 30 jedinica vojne tehnike čija se vrednost procenjuje na 89 miliona rubalja.

"Tužilaštvo je saopštilo da se slaže sa zaključcima istrage da su službenici prekršili pravila borbenog dežurstva i zbog toga im preti kazna od deset godina zatvora", zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.