Putin će presuditi – jedan čovek mora da leti

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 11:25

Putin će presuditi – jedan čovek mora da leti

Moskva -- Budućnost Sergeja Šojgua, Putinovog ministra odbrane, više je nego neizvesna uprkos privremenom trijumfu posle prekinutog Vagnerovog marša na Moskvu.

U tim dramatičnim danima, dok su Prigožin i njegovi plaćenici trijumfalno jurišali od Rostova do Kremlja, Šojgu se nigde nije pojavljivao u javnosti, na ekranima ili u eteru.

Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komentarisao Vagnerove zahteve da se smeni kao nesposoban. Tek pošto se Prigožin povukao u Belorusiju, a njegovi plaćenici u kasarnu, on se pojavio na nekoliko moskovskih sastanaka Putinu uz rame. Ja i gazda pobeđujemo, a Vagner gubi – simbolično je poručio Rusima, prenosi Jutarnji list. Ali mnogi ruski i zapadni analitičari se slažu u jednom: pre ili kasnije, Putin će morati da ga se otarasi.

Sukob između Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane razvija se mesecima.

Koliko god da je Prigožin bio manipulativan u optužbama na račun Šojgua i Gerasimova, tvrdeći da ga ne snabdevaju municijom i da žele da unište njegove borce, činjenica je da ceo rat u Ukrajini ide veoma loše po Rusiju i da on je najodgovornija figura u toj priči, uz sebe Putina, operativnog ministra samog tog rata. Ako ne želi da se ukloni, Putin bi uskoro morao da žrtvuje svog ministra odbrane. Izneo mu je gomilu neistina o ruskoj vojsci, dao mu je pogrešne procene vremena i snaga za potpunu okupaciju Ukrajine i okončanje sukoba, direktno je odgovoran za desetine hiljada mrtvih ruskih vojnika i više nego skroman teritorijalni dobitak.

Putin, međutim, u ovom trenutku ne može da smeni Šojgua na osnovu ultimativnih zahteva šefa Vagnera i "izdajnika" Prigožina, jer bi to bio jasan dokaz slabosti predsednika. Čak i ako je u međuvremenu ministar Šojgu zaista postao omražen u celoj ruskoj vojsci, on je od smene zaštićen luksuzom očuvanja političke snage predsednika. Takva logika će držati vodu još najmanje nekoliko nedelja, a onda će možda sazreti okolnosti da se Šojgu "pusti niz vodu" ili prebaci u neku vrstu birokratske zaleđe.

Naime, više je nego značajno što se u moskovskim kuloarima sve češće pominje ime potencijalnog Šojguovog naslednika.

To je Aleksej Djumin, bivši agent obezbeđenja Kremlja i Putinov lični telohranitelj. On je bio u Putinovoj gardi tokom njegovih predsedničkih mandata od 2000. do 2008. godine, ali i dok je Putin bio na čelu vlade, od 2008. do 2012. godine. Sada pedesetogodišnji, ovaj bivši agent ruske gardijske agencije FSO, rodom iz Kurska, od 2016. je i guverner ruske oblasti Tula, na osnovu Putinovog predsedničkog imenovanja. Kratko vreme je proveo i kao Šojguov zamenik u ruskom Ministarstvu odbrane, a mnogi ruski analitičari smatraju da ima želju da se vrati na staru funkciju, ali ovoga puta kao šef.

Prokremljovski politički analitičar Sergej Markov objavio je na svom Telegram kanalu da veruje da je "vrlo verovatno" da će Aleksej Djumin postati ministar odbrane, a general Sergej Surovikin načelnik Generalštaba, ali da se to neće dogoditi odmah.

Ruslan Puhov, direktor moskovskog Centra za analizu i strategiju, rekao je za Fajnenšel tajms da su Šojgu i Gerasimov postali "trome patke" i da će ih Putin uskoro ukloniti obojicu.

Sa ovom prognozom se složio i Abas Galjamov, bivši Putinov pisac govora, koji smatra da je Aleksej Djumin favorit za novu funkciju ministra odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.