Putin: Pomno pratimo sve u Srbiji

Izvor: B92, 08.Jul.2014, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Pomno pratimo sve u Srbiji

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa srpskim premijerom rekao da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomskoj sferi.

Kako je najavljeno iz Kremlja, Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće o nizu pitanja iz oblasti bilateralnih odnosa, ekonomske saradnje...

Vučić je, na ruskom jeziku, zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije sa našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - ugovor o Južnom toku - biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.

"Znam da ste juče imali sadržajan razgvoro sa ruskim kolegama. Mi ne samo da pomno pratimo kako se razvija situacija u Srbiji, nego se i trudimo da aktivno učestvujemo u razvoju pre svega u trgovinsko-ekonomskoj sferi. Imamo dobre zajedničke projekte, ali još veće mogućnosti", rekao je Putin.

Vučić se zahvalio ruskom predsedniku za političku podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i na želji Rusije da razvjia najbolje moguće ekonomske odnose.

Jedna o tema bila je i aktuelna situacija u Ukrajini.

Vučić je izjavio, posle susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nedvosmisleno svi smatraju da je mir u Ukrajini interes za sve strane i naglasio da po tom pitanju Rusija nije ničime ni opominjala a kamoli ucenjivala Srbiju.

Vučić je rekao da je Putin više puta ponovio da je mir u Ukrajini interes za sve.

Na pitanje da li Rusija od Srbije kao predsedavajućeg OEBS očekuje neku pomoć kada je u pitanju Ukrajina Vucić je odgovorio: "Rusija doživljava Srbiju kao prijateljsku zemlju i Rusija ni na koji način, bilo čime nije ni opominjala a kamoli ucenjivala Srbiju"

Kako je dodao, u razgovoru OEBS nije pominjan.

Danas ili sutra biće potpisan ugovor sa ruskom stranom o izgradnji Južnog toka na teritoriji Srbije, rečeno je u Moskvi nakon razgovora Vučića i Putina.

I dan ranije o Južnom toku

Putin do kraja godine u Beogradu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti Beograd do kraja godine.

Vučić se u ponedeljak susreo sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom s kojim je razgovarao najpre sat vremena u četiri oka, a potom su se pridružile delegacije.

Sa srpske strane sastanku su prisustvovali ministar energetike Aleksandar Antić, minstar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić je posle sastanka izjavio da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom, kao i da su sva pitanja oko Južnog toka razrešena i da se uskoro može očekivati potpisivanje jednog dokumenta koji će to i ozvaničiti.

"Nikad nisam skrivao da Srbija želi da postane deo EU, ali Srbija ne želi da u teškom trenutku narušava dobre, najbolje prijateljske odnose sa Rusijom", rekao je srpski premijer.

Medvedev je rekao da je Južni tok prioritetan projekat, za Evropu i za Srbiju i da će realizacija tog projekta označavati i podizanje nivoa saradnje Rusije sa Srbijom na novi nivo. Dodao je i da ne sme biti politizovan.

Kako je naveo, to označava i partnerski pristup dve zemlje u tom poslu.

Vučić je precizirao da "smo mi imali imala četiri molbe i da nam se na sve četiri izašlo u susret" i da ostaju samo neki tehnički detalji da se još urede i da se može očekivati da u narednim danima sve bude završeno.

Dugački i konstruktivni razgovori su bili oko Južnog toka tokom kojih su sva pitanja rešena, podvukao je premijer Srbije.

"Suštinska pitanja više ne postoje jer su rešena i ostaju samo tehnickci detalji koji se usaglašavaju", naglasio je Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas sa Putinom

Izvor: Blic, 08.Jul.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas će se u nastavku dvodnevne posete Moskvi sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom...Vučić je juče sat vremena razgovarao sa Medvedevim u četiri oka..Kako je saopšteno iz Kremlja, tokom sastanka Putin i Vučić će razgovarati o perspektivama daljeg...

Nastavak na Blic...

Vučić sa Putinom

Izvor: Mondo, 08.Jul.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u nastavku dvodnevne posete Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.