Prugom kroz beskrajne prostore: Devet ruskih vozova kojima se obavezno treba provozati

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prugom kroz beskrajne prostore: Devet ruskih vozova kojima se obavezno treba provozati

Rusija je zemlja koju treba videti iz voza. Možete birati voz po svome ukusu – najbrži, najluksuzniji, najstaromodniji... Svaki je vredan pažnje i pruža neponovljivo zadovoljstvo.

Sapsan

To je brzi električni voz koji pet puta dnevno saobraća između dve ruske prestonice: Moskve i Sankt Peterburga. Konstruisala ga je kompanija Simens specijalno za Rusiju. To je najbrži voz u Rusiji – razvija brzinu od 250 km/čas. Na ruskom „sapsan“ znači „soko“. Voz i izgleda kao da je ustremljen u pravcu kojim se kreće. Putovanje „Sapsanom“ iz Moskve u Sankt Peterburg je pravi praznik.
AP


Alegro

„Alegro“ je brzi električni voz koji saobraća od Sankt Peterburga (Rusija) do Helsinkija (Finska) i nazad. On ne liči na moderni brzi voz, ali razvija brzinu od 200 km/čas, tako da put traje samo tri i po časa. Voz je prepoznatljiv po talasastim prugama sa obe strane.
 Legion Media


Lastočka

Ovaj crvenosivi prigradski voz je jedan od najtrudoljubivijih u ogromnom železničkom sistemu Rusije. „Lastočka“ na ruskom znači „lasta“. Voz saobraća iz Moskve, Sankt Peterburga, Sočija, Krasnodara, Jekaterinburga i drugih gradova Rusije. Crveni i sivi dizajn ga čini upadljivim, a udobnost enterijera je nezaboravna.
Konstantin Kokoškin/Global Look Press

Striž

„Striž“ je ruska verzija španskog voza Talgo. Napravljen je specijalno za kompaniju RŽD.
 
Ramilj Sitdikov/Sputnik
Prepoznatljiv je po dvema asimetričnim linijama – širokoj plavoj i uskoj crvenoj. „Striž“ je na ruskom „čiopa“.
Ilja Pitaljev/Sputnik

Ivolga

Ovaj voz ruske proizvodnje ima lokomotivu čiji prednji deo izgleda kao glava insekta. Upadljive su njegove jarke boje i plavi „talasi“ duž vagona.

Xenotron/Wikipedia
U konstruisanju su korišćene nove tehnologije, a dizajn je osmislila agencija Integral Design and Development.
Belov A.V./Wikipedia

Zlatni orao Transsibirski ekspres

Luksuzan, skup, ekstravagantan... Ko god želi da putuje Transsibirskom prugom neka razmotri i ovu varijantu.
 Getty Images

Spolja ne ostavlja takav utisak, ali mu je enterijer blizu nivoa „Orijent ekspresa“.
Getty Images

Međutim, cene zaista „ujedaju“. „Imperijalistički kupe“ košta 30.895 evra, a kupe srebrne klase 15.395 evra.

Retro voz

Ovaj voz ide sporo i ispušta mnogo pare, a saobraća među gradovima Moskovske oblasti. Ako niste baš spremni toliko da „zaronite“ u istoriju, pogledajte virtuelnu ekskurziju na zvaničnom sajtu.
 Legion Media

Soči 2014.

To je voz na sprat koji saobraća između Moskve i Sočija. Ovo konstruktorsko rešenje zasada nije rasprostranjeno u Rusiji kao u drugim zemljama i zato je voz „Soči 2014“ posebno zanimljiv. U dizajnu su korišćene crvena i svetloplava boja sa izvesnim detaljima u stilu „hohloma“ i simbolima vezanim za Olimpijadu u Sočiju.
Artur Lebedev/TASS

Voz-muzej

Ovo nije običan voz. Ovo je muzej u pokretu. On putuje po celoj Rusiji i priča svojim putnicima o istoriji ruske železnice. Svaki vagon je drugačije dizajniran.
 
Konstantin Čalabov/Sputnik

Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.