Provera „Zakajevom“

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera „Zakajevom“

21.09.2010. -

Priča oko dolaska izaslanika čečenskih separatista Ahmeda Zakajeva u Poljsku provera je čvrstine odnosa između Moskve i Varšave. Tako eksperti ocenjuju događaje poslednjih dana.

Poljska se našla u suštini u složenom položaju. Podsećamo da je Ahmed Zakajev, za kojim je Rusija raspisala međunarodnu poternicu na osnovu optužnice za terorističku delatnost. Doputovao je u Poljsku na takozvani kongres čečenskog naroda. I bio je uhapšen po nalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Interpola još pre početka manifestacije. Kasnije je sud u Varšavi odbacio zahtev tužioca za hapšenje. Motivacija: Zakajev ima status izbeglice u Velikoj Britaniji, koji deluje na čitavoj teritoriji EU. Uz to prvi put za niz godina uspostavljen je konstruktivni dijalog između Moskve i Varšave. I u tome je velika zasluga poljskog premijera Donalda Tuska.

Ali ne može se igronisati okolnost da je prethodni predsednik Kačinjski zauzimao otvoreno rusofobski stav, ističe direktor Međunarodnog instituta za političku ekspertizu Jevgenij Minčenko:

U Poljskoj postoji tradicija rusofobije, prilično razvijena, sa dugotrajnom istorijom, mitologijom i slično.

Mnogo godina Poljska je bila mal te ne glavni saveznik čečenskih separatista. I sada, priredivši kongres u Poljskoj, čečenski separatisti bi veoma voleli da privuku pažnju na sebe, a sam Zakajev svesno se odlučio na ovaj korak, ističe poljski poslanik u Parlamentarnoj skupštini SE Tadeuš Ivinski:

Da Zakajev nije doputovao u Poljsku, niko ne bi obratio pažnju na taj takozvani kongres. A Zakajev je znao da će on, došavši, neizbežno dovesti se u takvu situaciju da će biti uhapšen, da će biti suđenje i da će čitav svet ponovo obratiti pažnju na čečenski problem, koji se već povukao u drugi plan.

Ali svet je počeo da govori pre svega ne o čečenskog problemu, već o tome šta se smatra nacionalnim interesima kada je reč o EU, smatra Jevgenij Minčenko:

Rusija povodom Zakajeva nema problem sa Poljskom, već sa Velikom Britanijom. Velika Britanija je dala Zakaevu politički azil. I u tom smislu, pošto se Poljska i Velika Britanija nalaze u istom pravnom prostoru EU, u celini Poljaci nisu imali izbor.

Svaka medalja ima dve strane. Sa jedne, Poljska je dužna da ispolji solidarnost u okviru EU. Sa druge, Poljska aktivno učestvuje u antiterorističkoj borbi, u istom tom Avganistanu, i u krajnjoj liniji nezgodno je ispoljavati preteranu lojalnost u pogledu Zakajeva, optuženog za terorizam.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.