Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljen Dan Rusije, protesti širom zemlje

MOSKVA - U Rusiji je danas širom Moskve proslavljen Dan Rusije, kojem je prisustvovalo više od 270.000 ljudi, dok su u isto vrijeme širom zemlje - od dalekog istoka, preko Moskve do Sankt Peterburga održani opozicioni protesti.

Ruska policija pritvorila je najmanje 118 učesnika današnjih demonstracija u centru Moskve, gdje se hiljade ljudi okupilo kako bi protestvovalo protiv korupcije zvaničnika, navodi Rojters pozivajući se na svoje reportere koji su prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << privođenjima.

"Mi smo protiv korupcije koja košta naše mlade ljude budućnosti", izjavila je 33-godišnja Marija Badirova, jedna od okupljneih u ruskoj prestonici, prenio je AP.

Policija je u Sankt Peterburgu, drugom po veličini gradu u Rusiji, pritvorila desetine učesnika današnjih demonstracija protiv korupcije koje je sazvao ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

To je za Rojters izjavio očevidac sa lica mjesta, a agencija navodi, pozivajući se takođe na očevica, da je istovremeno na demonstracijama koje je Navaljni sazvao u prestonici Moskvi upotrebljen bibersprej i da još uvijek nije jasno ko je pustio taj gas.

Prema rečima Alekseja Borenka, koji je pored stotine drugih protestovao u Vladivostoku, okupljeni su došli da protestuju prvenstveno zbog korupcije, koja postaje ogromna u Rusiji.

Moskovska policija privela je prvobitno najmanje 15 osoba, od oko više 1.000 demonstranata koji su se okupili na Puškinovom trgu i blokirala put prema Kremlju.

Ruska policija je prethodno privela opozicionog lidera Alekseja Navaljnog ispred ulaza u stan, neposredno pred početak protesta koji je želio da održi u centru Moskve, saopštila je njegova supruga na Twitteru.

Portparolka Navaljnog rekla je da je struja u njegovoj kancelariji isključena, prenosi Rojters.

Policija je takođe privela i nekoliko demonstranata na izlasku iz jedne metro stanice.

Navaljni je poslednji čas promijenio lokaciju za prethodno odobreni protest u Moskvi, nakon čega ga je tužilaštvo upozorilo da je policija spremna da reaguje na "provokacije i nerede" na novom neprijavljenom skupu u Tverskoj ulici u centru grada.

On je rekao da su ga vlasti sprečile da iznajmi ozvučenje potrebno za prijavljeni skup na drugoj lokaciji.

Moskovska policija je prethodno upozorila da će sve provokativne akcije demonstranata biti smatrane pretnjom javnom redu i da će odmah biti suzbijene, navodi AP.

Na sličnom skupu u martu uhapšeno je više od 1.000 demonstranata.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.