Propali pregovori: Rusija udarila Indiju

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 15:04

Propali pregovori: Rusija "udarila" Indiju

Indija i Rusija prekinule su nastojanja da dogovore bilateralnu trgovinu u rupijama. Višemesečni pregovori nisu uspeli da uvere Moskvu da prima indijsku valutu.

To su izjavila dva zvaničnika indijske vlade i izvor koji je upoznat s tokom pregovora, prenosi tportal.

To će biti udarac za indijske uvoznike jeftine nafte i uglja iz Rusije, koji su se nadali uspostavljanju stalnog mehanizma plaćanja u rupijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se smanjili troškovi konverzije valuta.

S velikim trgovinskim jazom u korist Rusije, Moskva veruje da će završiti s godišnjim viškom rupija u protivvrednosti većoj od 40 milijardi dolara ako se takav mehanizam uspostavi, a takvu akumulaciju rupija smatra 'nepoželjnom', rekao je Rojtersu jedan zvaničnik indijske vlade.

Indijsko ministarstvo finansija, centralna Reserve Bank of India i ruske vlasti nisu odmah odgovorile na zahteve za komentarom.

Indijska valuta nije u potpunosti konvertibilna. Indijski udeo u globalnom izvozu robe iznosi svega otprilike 2 posto, što smanjuje potrebu drugih zemalja da drže rupije.

Indija je ubrzo nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru prošle godine počela da istražuje mehanizam poravnanja s Rusijom u rupijama, ali nije zabeležen nijedan dogovor sklopljen u toj valuti. Većina trgovine je u dolarima, ali se sve se više dogovara trgovina u drugim valutama poput dirhama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dve strane su razgovarale o olakšavanju trgovine u lokalnim valutama, ali smernice nisu formalizovane.

Rusija ne želi da ima rupije, već želi da joj se plaća u kineskim juanima ili drugim valutama, kazao je drugi zvaničnik indijske vlade uključen u pregovore.

"Ne želimo više da forsiramo dogovore u rupijama, taj mehanizam jednostavno ne funkcioniše. Indija je pokušala sve što smo mogli da ovo uspe, ali nije pomoglo", rekao je treći izvor upoznat s razvojem događaja.

Od početka sukoba Rusije i Ukrajine prošle godine do 5. aprila 2023. indijski uvoz iz Rusije je porastao na 51,3 milijarde dolara, u odnosu na 10,6 milijardi dolara u istom razdoblju pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.