Prinova u moskovskom Zoološkom vrtu

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinova u moskovskom Zoološkom vrtu

18.09.2012. -

Norovođenče orangutana postalo je najpopularniji stanovnik Moskovskog zoološkog vrta. Svakodnevno dolazi na hiljade odraslih i dece da vide mališana.

Mladunče je rođeno pre dve nedelje, ali majka je tek ovih dana počela da se pojavljuje sa njim u kavezu. Mališan, kako što i doliči orangutanima njegovog uzrasta, sve vreme provodi na majci, rekla je za Glas Rusije sekretar za štampu Moskovskog zoološkog vrta Jelena Mendosa:

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Mladunci takvih majmuna su stalno sa mamom godinu dana. Zatim se odvajaju od majke i počinju da istražuju teritoriju. I sa jedno tri godine su već sasvim samostalni. Polnu zrelost dostižu sa 8-11 godina, u zoološkim vrtovima se to dešava ranije. Naše novorođenče je mužjak. On je vrlo aktivan za svoj uzrast. Naravno, hrani se isključivo majčinim mlekom. Mama je vrlo brižna, to nas raduje. Zato što se dešava da u zoološkim vrtovima životinje odbacuju svoje mladunce. Zato što su same mame bile veštački odgajane i ne znaju kako da se brinu o mladima.

Prinova u porodici sumatranskih orangutana je jedinstveni događaj. Mladunčad životinja unetih u crvenu knjigu se rađaju retko. Uz to ovi bliski čovekovi rođaci vrlo su osetljivi u izboru para, i kao i ljudi često se ne slažu po karakteru. Biramo im parove vrlo brižljivo, ističe Jelena Mendosa:

- Imamo u ovoj porodici jednog mužjaka i dve odrasle ženke. On voli svoje žene, odnosi se prema njima trpeljivo, nikada ne vređa decu. Treba reći da su čovekoliki majmuni jedinstvene žitovinje. Oni se nikada ne ponašaju grubo prema mladuncima. Dovoljan je jedan pogled da mladunče shvati da nešto nije u redu. Ako je ono vrlo razmaženo, ženka mu strpljivo pokazuje i govori da tako ne treba.

Intelekt ovih majmuna zahteva adekvatan način života, sve vreme ih treba nečim zabavljati. Saradnici Moskovskog zoološkog vrta stalno smišljaju za svoje štićenike nešto zanimljivo. Sada orangutani crtaju kredama u boji i igraju se čašama-valjcima, nastavlja Jelena Mendosa:

- Napravili smo za njih čašu koja je okrugla, sasvim prozirna, sa nekoliko nivoa, odvojenih jedan od drugog. Na svakom nivou spolja ima rupa. Unutar čaše se sipaju razne sitne poslastice. I majmuni moraju da ih dohvate pomoću štapa. Oni su vrlo vešti i polazi im za rukom da štapom privuku suvo grožđe i dohvate ga kroz rupu. Niko od naših saradnika nikada nije mogao to da uradi, smeje se Jelena Mendosa.

U Moskovskom zoološkom vrtu orangutani se drže od 60-ih godina. Radovi na njihovom razmnožavanju su započeli 1985. godine. Danas u zoološkom vrtu živi već druga generacija orangutana. Predstavljene su dve grupe ovih čovekolikih majmuna – sumatranski i bornejski. Oni se uzgajaju u okviru Evropskog programa očuvanja i uzgoja retkih vrsta. Prema podaciam Svetskog saveza za zaštitu prirode orangutani spadaju u vidove u odumiranju, uglavnom zbog uništavanja staništa – seče šuma. Druga ozbiljna pretnja je krivolov mladunčadi radi ilegalne trgovine. Pri tome majku obično ubijaju, pošto ona ne daje svoje dete. U poslednjih šest godina broj orangutana se smanjio skoro dvostruko.

Marija Domnicka,

Izvor: Golos Rossii, foto: «Vesti.Ru»    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.