Prigožinu stiglo pismo, a u njemu...

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 12:30

Prigožinu stiglo pismo, a u njemu...

Moskva -- Ministarstvo odbrane Rusije pokušava da ograniči nezavisnost Vagner grupe, tvrde vojni analitičari.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da je dobio pismo u kome se naređuje grupi da se javi komandi Ministarstva odbrane i obavesti ih o sastavu svojih snaga.

Član komiteta za odbranu ruske Državne dume Viktor Sobolev rekao je da Ministarstvo odbrane neće dozvoliti dobrovoljcima da se bore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez potpisivanja ugovora sa ministarstvom, što bi efektivno moglo da učini nezakonitim da Vagnerove snage deluju u Ukrajini, navodi vojni bloger Mobilizejšn njuz.

"Taj potez sugeriše da je ministar odbrane Sergej Šojgu bio ohrabren naklonošću Vladimira Putina nakon nekoliko uspešnih odbrambenih operacija u južnoj Ukrajini protiv kontraofanzive", saopštio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Prigožin je optužio Ministarstvo odbrane da pokušava da naudi Vagneru, ali ISW ističe da je "vojni smisao" da formalna vojna struktura preuzme kontrolu nad neregularnim grupama kako bi ih rasporedila kada je to potrebno.

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov dozvolio je da se to dogodi njegovim specijalnim snagama Ahmat kao javni iskaz lojalnosti, distancirajući se od Prigožina, saopštio je ISW.

ISW ističe da je pristao na vojne ugovore kako bi se dodvorio Ministarstvu odbrane dok je "pokušavao da poveća istaknutost čečenskih trupa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vagner se povlači iz Ukrajine?

Izvor: B92, 13.Jun.2023

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je i dalje u zavadi sa ruskim ministarstvom odbrane, rekao je da njegovi plaćenici možda neće ostati u Ukrajini...On je tako odgovorio na pitanje gde će se grupa sledeće boriti..."Nisam siguran da ćemo ostati u Ukrajini", rekao je vođa Vagnera, čije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.