Prigožinu obećano? Šta sadrži sporazum između Lukašenka i šefa Vagnera

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 23:26

Prigožinu obećano? Šta sadrži sporazum između Lukašenka i šefa Vagnera

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin je, posle razgovora sa predsednikom Belorusije, prihvatio da zaustavi kretanje konvoja prema Moskvi.

Tako je, kako je naveo, doprineo stabilizaciji situacije.

Profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Životić, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da je do nekakvog sporazuma došlo kako poslednje vesti govore, a to potvrđuje i sam Prigožin.

"Pojavljuju se i nove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spekulacije šta sadrži taj sporazum, pojavila se vest da je Prigožinu obećano da će se "pitanje Gerasimova i Šojgua rešiti". Šta to znači i koliko je tačno – videćemo", napominje Životić.

Prema njegovim rečima, jasno je da je došlo do otvorene pobune privatne vojne kompanije, jedne velike brojne i dobro obučene i opremljene privatne vojske koja je formirana uz pomoć državnih vlasti i ruskih vojnih organa.

"Ovo je pre svega pobuna privatne vojske koja je otpočela juče po podne, posle jednog incidenta, ne znamo da li se on zaista desio, da li je u pitanju provokacija ili je rezultat postojećeg sukoba na liniji Prigožina i vrha ruske armije, odnosno Ministarstva odbrane", ističe profesor Životić.

Navodi da taj sukob traje već nekoliko meseci, počeo je u vreme borbe oko Bahmuta, gde je Prigožin otvoreno kritikovao vojni vrh zbog načina na koji se vode vojne operacije. Žalio se da njegovi ljudi ne dobijaju dovoljno municije, žalio se na sam način kako borbena dejstva izvode ruske oružane snage, pre svega vazdušno-desantne jedinice.

Kasnije se, kako kaže, pretvorio u otvoreniji sukob, oko čuvenog obraćanja kada je govorio o "fantomskom veselom dedi", da bi došlo u fazu da sam Prigožin kritikuje Ministarstvo odbrane, da njihova saopštenja o dešavanjima na frontu smatra lažnim, da u više navrata hvali ukrajinsku armiju i da sve otvorenije upire prst u vojni vrh.

"Juče je došlo do eskalacije, njegove trupe su pokrenute sa samog fronta, stigli su tokom noći do Rostova, videli smo upad u komandu Južnog vojnog okruga, videli smo da su pored njega i zamenik ministra odbrane i zamenik načelnika Vojne obaveštajne službe – što govori o ozbiljnosti situacije u Rostovu", dodaje Životić.

"Mi ne znamo šta se desilo i kojom linijom su naređenja išla. Sami pogranični organi nisu pravili probleme prilikom ulaska trupa u Rostovsku oblast. Rekao je da se sa vojskom Vagner nije sukobio, rekao je da oni neće smetati daljem vođenju operacija, da drže pod kontrolom grad, vojne objekte u gradu, ali da se neće mešati u dnevne aktivnosti", kaže on.

Procenjuje se da "Vagner" ima do 50.000 veoma dobro naoružanih ljudi.

Životić kaže da je povlačenje Vagnerovih snaga iz Bahmuta i okoline počelo pre mesec dana, završilo se početkom juna i ostaviće velike posledice po stabilnost Rusije i odnose vojnog i državnog rukovodstva.

"Na samom frontu ne znamo kako će se to odraziti. Ukrajinske snage na istočnom delu fronta iskoristile su metež i krenule u ozbiljnije nastupanje, a na jugu, kako vesti govore, vode aktivnu odbranu", rekao je Životić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.