Presuda Sakašviliju

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Sakašviliju

MOSKVA - Izveštaj Evropske unije o uzrocima prošlogodišnjeg rata u Gruziji, koji je trebalo da bude objavljen 31. jula, neće biti predočen javnosti do septembra. Razlog ovog odlaganja, tvrdi analitičar agencije RIA Novosti Andrej Fedjašin, jeste njegov sadržaj.

Naime, u izveštaju se jasno i glasno tvrdi da je Gruzija izazvala sukob u kojem je Rusija kasnije skoro uništila njenu vojsku, da je napadom na Južnu Osetiju prekršila niz normi međunarodnog prava i da je ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << što je Rusija potom uradila bio „prirodan odgovor“. Pošto bi objavljivanje značilo i brzu političku smrt Sakašvilija, EU je odlučila da to ne učini baš pred godišnjicu rata, tvrde RIA Novosti.

U strahu od Putina

Čuvena izjava ruskog premijera od prošle godine, da će „obesiti Sakašvilija za jaja“ ostavila je, izgleda, posledica u psihi gruzijskog predsednika. Iako je prvobitno izjavio da mu je „smešno“ to što je Putin rekao, ovih dana je ponovo optužio ruskog premijera da „želi njegovu glavu“ i da mu je „pretio da će da ga obesi“. Neki analitičari smatraju da se Sakašvili s pravom brine, pošto je njegova sudbina posle silaska sa vlasti veoma neizvesna.

Nepotreban

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, nekad slavljen kao „mladi lav“ Zapada, „borac za demokratiju“ i „šampion ljudskih prava“, danas je u Rusiji, Gruziji i okolnim zemljama predmet podsmeha, dok ga na Zapadu tretiraju kao neželjeno dete. Dok ga je niz gafova, poput onog kad je na nacionalnoj televiziji žvakao sopstvenu kravatu, u zemljama bivšeg SSSR lansirao u sferu komedije, na Zapadu su ga njegovo stalno kukumavčenje, izmišljotine, ali i nesposobnost u rešavanju bilo kakvih problema u Gruziji koštali prvo svih povlastica, a onda gurnuli i u društvo „bivših“ i već prežaljenih.

Na Zapadu se ovih dana na svakodnevne optužbe Sakašvilija kako „ruski vojnici pomeraju granične markere“, kako „Moskva sprema drugu invaziju“ gleda sa podozrenjem, pa čak, smatra Fedjašin, i sa dozom gađenja. Umesto prošlogodišnje medijske satanizacije Rusije, Evropska unija se sada oglasila kratkim saopštenjem da „njeni posmatrači nisu primetili bilo kakvo pomeranje markera“.

Tokom svoje posete Tbilisiju, Bajden je odbio da pruži bilo kakvu garanciju da će Amerika prodati Gruziji savremeno defanzivno naoružanje, rekavši da će vojna pomoć biti ograničena na obuku, planiranje i organizaciju. U američkom diplomatskom rečniku ovo znači, smatra Fedjašin, da SAD preuzimaju veću kontrolu nad postupcima vojnih vlasti manje bitnih saveznika, kako bi se izbeglo upravo ono što se prošle godine dogodilo.

Skup

Još jedan razlog američkog odbijanja da proda (veoma skupo) oružje Gruziji je taj što Gruzija nema novca da to oružje plati, tvrdi analitičar RIA Novosti. Dok je Džordž Buš Sakašvilijevu odanost platio nešto više od milijardu dolara (prva tranša od 250 miliona je uplaćena), Obama nema nameru da na ovaj način finansira nesposobnu i štetočinsku vladu Gruzije, kako je sve više na Zapadu doživljavaju. Pored penzija, socijalnih izdataka i obrazovanja, veliki deo američke pomoći će biti potrošen i na plate u gruzijskoj vladi. Gruzija je, valjda, jedina zemlja na svetu u kojoj je cela vlada na platnom spisku druge vlade, zaključuje Fedjašin.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.