Preminuo ruski patrijarh Aleksej II

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo ruski patrijarh Aleksej II

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij II preminuo je jutros, saopšteno je u moskovskoj patrijaršiji. "Najveća zasluga preminulog patrijarha je to što je uspeo da integriše RPC u rusko društvo", kaže za RTS Onlajn verski analitičar Živica Tucić. Datum i mesto sahrane biće utvrđeni sutra na sednici Svetog sinoda.

Sa blagoslovom i u ime njegove svetosti patrijarha Pavla, Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je telegram saučešća povodom smrti patrijarha Ruske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crkve Alekseja Drugog.

"Povodom iznenadnog i preranog upokojenja u Gospodu njegove svetosti Alekseja Drugog, patrijarha moskovskog i sve Rusije, molimo Vas da, zajedno sa svima arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i vernima, primite naše iskreno saučešće", kaže se u telegramu koji je, u ime Sinoda, potpisao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Molimo se Bogu za pokoj njegove plemenite duše, a svima vama da podari utehu u bolu za velikim jerarhom Crkve Hristove", ističe se u telegramu saučešća.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu telegram saučešća.

"Duboko nas je ožalostila vest o smrti patrijarha Alekseja Drugog, koji je bio poštovan u Srbiji. Pamtimo i cenimo iskrenu podršku, koju je uvek pružao našem narodu i opravdanim interesima i težnjama Srbije", navodi se u telegramu saučešća predsednika Tadića.

Najveća zasluga preminulog ruskog patrijarha Alekseja Drugog je, po rečima verskog analitičara Živice Tucića, to što je uspeo da "integriše RPC u rusko društvo".

"On je uspostavio odnos partnerstva, a ne konfrontacije sa državom i političarima. Bio je veoma poštovan sagovornik od svih ruskih predsednika, od Gorbačova, preko Jeljcina do Putina i Medvedeva", kaže za RTS Onlajn Tucić.

Aleksej Drugi je pre deset dana služio poslednju liturgiju u Ruskoj zagraničnoj crkvi u Minhenu, gde se, tada, nalazio na lečenju zbog srčanih smetnji.

Tim činom je uspostavljeno poverenje između dve ruske crkve, koje su decenijma, od Oktobarske revolucije, bile u sukobu, i to je najveći doprinos Alekseja Drugog u unutarcrkvenom životu ruske crkve, ocenjuje Živica Tucić.

"Mitropolit Smoljensko-kalinjgradski Kiril Gundaev verovatno će naslediti Alekseja Drugog na tronu Ruske pravoslavne crkve", rekao je Živica Tucić za RTS Onlajn.

Kiril Gundaev trenutno je zadužen za spoljne poslove moskovske patrijatšije.

Kao moguće kandidate za patrijarha moskovskog i cele Rusije Tucić navodi i mitropolita Minskog Filareta i Kijevskog Vladimira.

Novi patrijarh bira se na crkveno-narodnom saboru i po pravilima izbor novog patrijarha obavlja se za jedan dan, javnim glasanjem, objašnjava Tucić.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi (79) preminuo je jutros, saopštila je Ruska pravoslavna crkva.

Datum i mesto sahrane patrijarha moskovskog i cele Rusije Drugog biće utvrđeni sutra na sednici Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, saopštila je Moskovska patrijaršija.

Na sutrašnjem sastanku bi trebalo da bude imenovan i vladika koji će zamenjivati Alekseja do izbora novog patrijarha, izjavio je portparol Patrijaršije Vladimir Vigiljanski.

Patrijarh Aleksij Drugi je umro u rezidenciji u Peredelkinu blizu Moskve. Uzrok smrti nije naveden.

Kako navodi agencija Asošiejted pres Patrijarh je dugo patio od srčanih smetnji.

Putin: Veliki gubitak za Rusiju 

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je da je smrt poglavara Ruske pravoslavne crkve Aleksija Drugog "tragični događaj" i "veliki gubitak" za Rusiju.

Aleksij Drugi je približio pravoslavnu crkvu političkim krugovima i bio je čest posetilac Kremlja a Putin je, kao predsednik, prisustvovao ključnim ceremonijama koje je on vodio.

Premijer Rusije Dimitrij Medvedev odlučio je da se zbog smrti patrijarha iz Indije vrati u Rusiju i odloži posetu Italiji.

"Odlazak patrijarha predstavlja ogromnu nesreću", rekao je Medvedev istakvši da je reč o čoveku u čijoj su se sudbini "odrazila sva najteža iskušenja za Rusiju prelomnog 20. veka".

Patrijarh je "sav svoj život služio kao primer duhovne nepokolebljivosti i uzvišenih ljudskih dela", izjavio je Medvedev.

"Bio je uz svoju pastvu i u danim progona i u danima preproda vere. Upravo s njim, s njegovim imenom direktno je povezan uspon Ruske pravoslavne crkve, utvrđivanje principa slobode savesti i veroispovesti", podsetio je Medvedev.

Zahvaljući njemu, rekao je Medvedev, pravoslavna crkva se transformisala u jednu iz najautoritetnijih insitucija u društvu, a Moskovska patrijaršija stekla ugled i autoritet ne samo u Rusiji već i u svetu.

Duma odala poštu

Ruska Državna duma prekinula je današnju plenarnu sednicu i minutom ćutanja odala poštu preminulom patrijarhu moskovskom i cele Rusije.

"Patrijarh je bio istaknuta figura u Rusiji i celom pravoslavnom svetu, izvanredna kulturna i javna ličnost", izjavio je prvi zamenik predsednika Dume Oleg Morozov.

Predsednik Saveta Federacije Sergej Mironov je rekao da je patrijarhova smrt neočekivana i da je teško shvatiti da je preminuo.

"Zahvalni smo patrijarhu, ne samo zbog ujedinjenja Ruske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve van Rusije. Bio je pravi patriota, izuzetno moralna i kulturna ličnost, osoba visokog intelekta", kazao je Mironov i dodao da se sa Aleksejem "moglo iskreno razgovarati o pitanjima vezanim za brigu za ljude, o teškim problemima, i u njegovom srcu smo nalazili odgovor za najvažnija pitanja".

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov je rekao da je duboko pogođen vešću o smrti patrijarha i da teško može da nađe reči kojima bi izrazio osećanja.

Vatikan iznenađen

Kardinal Valter Kasper, predsedavajući tela u Vatikanu koje je zaduženo za odnose sa pravoslavicima, rekao je da je "sa dubokom tugom" čuo o smrti Aleksija Drugog.

"Njegov lični angažman u razvoju odnosa sa katoličkom crkvom uprkos teškoćama i tenzijama koje su povremeno izbijale, nikad nije bio doveden u pitanje", rekao je Kasper koji se više puta sastao sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije.

Pres služba Vatikana je u prvoj reakciji na vest o smrti ruskog pravoslavnog poglavara izrazila "iznenađenje i bol".

Vatikan je saopštio da će Sveta stolica uputiti zvanično saučešće Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Biografija Patrijarha Aleksija Drugog 

Rođen je 23. februara 1929. godine kao Aleksij Ridiger (Aleksiй Mihaйlovič Ridiger) u estonskom gradu Talinu, u porodici ruskih emigranata.

Patrijarh moskovski bio je potomak plemićke porodice baltičkih Nemaca, koja je u 18. veku prihvatila pravoslavlje.

Njegov otac Mihail Aleksandrovič Ridiger, nakon Oktobarske revolucije bio je sveštenik u Kazanskoj crkvi u Talinu, a majka Elena Pisareva ćerka boljševičkog pukovnika Carske armije.

Aleksij II je diplomirao na Lenjingradskoj duhovnoj bogosloviji 1949. godine.

Postao je đakon 1950. godine, a kasnije sveštenik i monah i na Lenjingradskoj duhovnoj akademiji.

Aleksij Drugi postavljen je za episkopa Talina i Estonije 1961. godine, da bi tri godne kasnije bio izabran za arhiepiskopa.

Za mitropolita je izabran u 39. godini života.

Od 1986. godine do izbora za patrijarha bio je mitropolit Novgoroda i Lenjingrada.

6. juna 1990. godine, posle smrti patrijarha Pimena Arhijerejski sabor objavljuje pobedu Lenjingradskog mitropolita Alekseja.

Aleksij je izabran za patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Za pomirenje crkve i politike

Njegovu epohu na čelu Ruske pravoslavne crkve obeležila je velika borba protiv birokratizacije i klerikalizacije crkvene uprave.

Njegova duhovna vlast probijala je granice javne politike koju je zagovarao u skladu sa ruskim državnim interesima, i širenjem uticaja ruske pravoslavne crkve širom sveta.

Bio je zagovornik saradnje pravoslavnih naroda i veliki borac za finansijsku autonomiju Ruske pravoslavne crkve.

Borio se za pomirenje crkve i države i za otvorene puteve saradnje crkve i društvenih institucija.

Sa Srpskom pravoslavnom crkvom održavao je dobre odnose, a za vreme NATO bombardovanja 1999. godine zajedno sa Patrijarhom Pavlom služio je moleban za spas srpskog naroda.

Nosilac je brojnih nagrada Ruske pravoslavne crkve, ali i državnih i inostranih priznanja. Najvrednije nagrade su Orden svetog kneza Danila moskovskog, Orden svetog Makarija, Orden Tri zvezde, Orden apostola Petra i Pavla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.