Preminuo Mihail Kalašnjikov

Izvor: Studio B, 24.Dec.2013, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Mihail Kalašnjikov

Čuveni ruski konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov (94) preminuo je u bolnici u Moskvi, gde je prošlog meseca primljen zbog unutrašnjeg krvarenja.

Kalašnjikov će ostati upamćen kao izumitelj najpoznatije automatske puške AK-47 koja je nazvana njegovim prezimenom i od 1947. godine kada je nastala proizvedena je u 70 miliona primeraka.

S obzirom na bezbroj stradalih od oružja koje je on izumeo, Kalašnjikov je često izjavljivao da se ne oseća odgovornim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za krvoprolića širom sveta. "Ja dobro spavam. Političari su krivi što ne mogu da se dogovore i što pribegavaju nasilju", rekao je Kalašnjikov 2007. godine, podseća AP.

Ruska TV stanica "Raša tudej" podseća na njegove reči da je "bio ponosan na svoj izum, ali da je tužan što ga upotrebljavaju teroristi". Automat "Kalašnjikov" u zvaničnoj upotrebi je u više od 100 država sveta, a njegov konstruktor je jedina osoba koja je istovremeno odlikovana priznanjem "Heroj Rusije" i dva puta priznanjem "Heroj socijalističkog rada".

Kalašnjikov je preminuo u bolnici u Iževsku, glavnom gradu republike Udmurtije, gde je i živeo, saopštio je portparol predsednika republike Viktor Čulkov. U Iževsku se nalazi fabrika u kojoj se proizvodi najčuvenija automatska puška na svetu, a u još 30 država sveta se proizvodi po licenci.

"Teško je i tužno što Mihail Kalašnjikov više nije sa nama. Izgubili smo jednog od najtalentovanijih, poštovanijih i posvećenih patriota Rusije, koji je služio svojoj zemlji celog života", naveo je Čulkov. On nije naveo uzrok smrti, a agencija Itar tas s navodi da je preminuo posle duge i teške bolesti.

"Raša tudej" prenosi da je Kalašnjikov bio primljen u bolnicu 17. novembra, gde je sve vreme proveo na intenzivnoj nezi. Tačan uzrok smrti biće poznat posle obdukcije. Regionalne vlasti organizovaće javnu sahranu posle konsultovanja sa rođacima preminulog i njen datum još nije poznat.

Kalašnjikov je rođen u siromašnoj porodici u Sibiru, gde je radio kasnije kao železničar, a "Raša tudej" opisuje ga "samoukog seljanina koji nije završio ni srednju školu, ali je postigao izuzetan inženjerski podvig". Pošto je pristupio 1938. Crvenoj armiji, Kalašnjikov je počeo da pokazuje interesovanje za mehaniku nakon što je uspešno uneo nekoliko promena na sovjetskim tenkovima.

Bitka kod Brjanska 1941. kad je granata nemačke vojske udarila njegov tenk, uticala je na ranjenog Kalašnjikova da razmišlja u bolnici o tome da napravi moćnu automatsku pušku kakve je viđao kod nacista. Zato je Kalašnjikov znao da kaže - "krivite naciste što sam postao konstruktor puške, oduvek sam želeo da pravim poljoprivredne mašine".

Njegove ideje urodile su plodom šest godina kasnije kada je 1947. Crvena armija počela da koristi AK-47. Ali, zbog toga što nije nikada patentirao svoj izum, Kalašnjikov je ostao uskraćen za bogatstvo od njene proizvodnje. "U to vreme u našoj zemlji patentiranjem inovacija se nije bavilo. Radili smo za Socijalističku partiju, za dobrobit ljudi, i za tim ne žalim", rekao je jednom prilikom Kalašnjikov.

Kalašnjikov je nastavio da radi i u svojim "80- tim godinama kao šef odeljenja za konstrukciju u kompaniji "Izmaš" koja je prva napravila AK-47. Putovao je širom sveta, pomažući svojoj zemlji da sklopi nove ugovore o prodaji naoružanja, pisao je knjige o svom životu, oružju, ali i knjige za mlade.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2007. rekao da je puška "kalašnjikov" simbol "kreativne genijalnosti našeg naroda". Karakteristike AK-47, i pored toga što ne važi za najprezicnije oružje, bacaju u zasenak i mnogo sofisticiranije puške zbog njenih performansi i u peskovitim i vlažnim uslovima.

U tom kontekstu AP podseća na reči Kalašnjikova. "Tokom rata u Vijetnamu, američki vojnici su bacali svoje puške M-16 i uzimali AK-47 i metke od mrtvih vijetnamskih vojnika", rekao je Kalašnjikov u julu 2007. kad je obeležavan 60. "rođendan" njegove puške. Kakav status uživa ova puška možda najbolje govori i to što je ona svoje mesto našla na zastavi države Mozambik.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.