Preminuo Mihail Gorbačov

Izvor: Beta, 30.Avg.2022, 23:42

Preminuo Mihail Gorbačov

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini."Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras posle teške i duge bolesti", saopštila je moskovska Centralna klinička bolnica.Gorbačov je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjestskog saveza, prenosi agencija Rojters na svom sajtu.Poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov sklopio je sporazume o smanjenju oružja sa SAD i partenrstvo sa Zapadnim silama da ukloni Gvozdenu zavesu koja je podelila Evropu od Drugog svetskog rata, što je dovelo do ponovnog ujedinjenja Nemačke.Kada je došao na vlast 1985. Gorbačov je pokrenuo talas političkih i ekonomskih reformi čiji cilj je modernizovanje i demokratizacija Sovjetskog saveza suočenog sa teškim krizama, prenosi Frans pres.Kao zagovornik politike približavanja Zapadu dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir.Bio je predsednik Sovjetskog Saveza izmedju 1990. i 1991, i konačno je morao da podnese ostavku 25. decembra 1991, što je dovelo do kraja SSSR-a.Kada su prodemokratski protesti zahvatili komunističke zemlje sovjetskog bloka u istočnoj Evropi 1989. godine on se uzdržao od upotrebe sile, za razliku od drugih vodja Kremlja koji su slali tenkove da uguše pobune u Madjarskoj 1956. i u Čehoslovačkoj 1968.Protesti su podstakili aspiracije ka autonomiji u 15 republika Sojvetskog Saveza koji se haotično ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Mihail Gorbačov

Izvor: Deutsche Welle, 31.Avg.2022, 00:39

Mihail Gorbačov, nikada zaista voljen u svojoj domovini, ali veoma poštovan u Nemačkoj, preminuo je posle duge i teške bolesti u bolnici u Moskvi. Bivši predsednik Sovjetskog Saveza je imao 91 godinu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.