Preminuo Aleksandar Solženjicin

Izvor: B92, 04.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Aleksandar Solženjicin

Moskva, Beograd -- Preminuo je Aleksandar Solženjicin, ruski pisac, dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata.

89-godišnji pisac preminuo je sinoć u 23.45 u svom domu u Moskvi. Piščev sin Stefan izjavio je za Itar tas da je preminuo od srčane insuficijencije. Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1970. godine. Zbog svojih dela u kojima je pisao o gulazima, zatvorima u Sovjetskom Savezu za sovjetske građane, 1974. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje.

Solženjicin je rođen 11. decembra 1918. u Kislovodsku, gde je živeo do 1924, a potom se s majkom preselio u Rostov na Donu. Fakultet za fiziku i matematiku završio je 1941. godine, a ranije je studirao i filozofiju, književnost i umetnost u Moskvi.

Kada je imao dvadeset četiri godine, upućen je na front, gde je proveo tri godine.

Uhapšen je nakon što je vojna cenzura pronašla oštre ocene o Staljinu i savremenoj sovjetskoj literaturi u prepisci sa prijateljem Nikolajem Vitkevičem i osuđen je na osam godina prinudnog rada.

Kao nepogodan za sovjetsku vlast, uhapšen je ponovo februara 1974. i proteran u Zapadnu Nemačku. U Rusiju se vratio 1994.

Solženjicin je široku popularnost stekao istorijsko-publicističkim delima o istoriji Rusije u XIX i XX veku.

Kao disident, od šezdesetih do devedesetih godina XX veka, aktivno se borio protiv komunističke ideologije i sovjetskog režima, a jedno od njegovih najpoznatijih dela je "Arhipelag Gulag" iz 1973. godine, gde opisuje ljudske sudbine u logorima u godinama staljinističkog terora.

Među brojnim istaknutim delima koja su mu donela popularnost su i "U prvom krugu", "Jedan dan Ivana Denisoviča", "Odeljenje za rak", "Crveni točak" i "200 godina zajedno".

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970. godine, i Državne nagrade Ruske Federacije u oblasti humanitarnih nauka za 2006. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.