Pregovori Kijeva i Moskve? Dve mogućnosti za povratak Krima Ukrajini

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 23:55

Pregovori Kijeva i Moskve? Dve mogućnosti za povratak Krima Ukrajini

Tamila Taševa, izaslanica ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Krimu, rekla je da se Ukrajina nije predomislila po pitanju vraćanja Krima.

"Ukrajina će odlučiti kako će vratiti Krim - ili političkim ili vojnim putem", rekla je Taševa.

"Kako bi smanjila potencijalne vojne gubitke i broj civilnih žrtava, Kijev će Moskvi dati priliku da odabere kako će napustiti Krim. Ako ne ode dobrovoljno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinske snage će svoju teritoriju nastaviti da oslobađaju pomoću vojnih sredstava", dodala je izaslanica Zelenskog na Krimu.

Njena izjava dolazi nakon što je zamenik upravnika Kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Sibiha rekao da bi Ukrajina mogla biti spremna s Moskvom da raspravlja o budućnosti Krima ako na bojištu uspe da ostvari svoje ciljeve.

"Spremni smo da otvorimo diplomatske kanale kako bismo razgovarali o tom pitanju", rekao je Sibiha u intervjuu za Fajnenšl tajms.

"To ne znači da isključujemo mogućnost da ćemo Krim osloboditi vojnim putem", dodao je zamenik upravnika kancelarije Zelenskog.

Kako je Ukrajina 30. septembra 2022. godine usvojila rezoluciju u kojoj stoji da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog pokušaja aneksije Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska neće biti pregovora, Sibihina izjava sugeriše da je Kijev možda ipak spreman da razgovara s Putinom.

Zelenski je u planu za mir koji je pokazao na prošlogodišnjem samitu grupe G20 u Indoneziji naveo da Ukrajina želi da oslobodi celu svoju teritoriju, pa tako i Krim, koji je Rusija 2014. ilegalno okupirala.

Kijev je pre početka invazije krimsko pitanje želeo rešiti političkim i diplomatskim putevima.

Rat u Ukrajini doveo je do promene tog stava.

"Nakon strahota u Buči, Marijupolju i Izjumu, Rusija se odrekla pregovora. Uz to, Kremlj je više puta rekao da nema nameru da razgovara o budućnosti Krimskog poluostrva", rekla je Taševa i dodala da su ukrajinski zvaničnici više puta rekli da ne može biti rasprave o njihovim stavovima o Krimu jer se radi o ukrajinskoj teritoriji.

Advokat Nacionalnog veća bezbednosti i odbrane Ukrajine Oleksij Danilov napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da ukrajinski zvaničnici rade na oblikovanju strategije za obračunavanje sa svim žiteljima Krima koji su sarađivali s Rusima.

Danilov je predložio da se dislociraju svi Rusi koji su se nakon 2014. doselili na Krim te da se Ukrajincima vrati imovina koja im je ukradena.

"Samo predsednik (Volodimir Zelenski) može da kaže kako će se vratiti Krim. Međutim, već sada razmišljamo o tome kako da ga na najbolji način reintegriramo", rekao je Danilov za Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.