Predsednik Putin sa premijerom Srbije o bilateralnim odnosima

Izvor: Vostok.rs, 27.Mar.2017, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Putin sa premijerom Srbije o bilateralnim odnosima

Predsednik Putin se sastao sa premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razmatrana je perspektiva razvoja rusko-srpskih odnosa, posebno, naglašavajući trgovinsku i investicionu saradnju između dve zemlje.

Pored toga, dve strane su razmenile mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

* * *



Putin: "Dobar dan, uvaženi premijeru! Veoma mi je drago da Vas vidim u Moskvi.

Želeo bih da ukažem da smo zahvaljujući našim zajedničkim naporima uspeli malo na bolje da promenimo situaciju u trgovini i ekonomskoj sferi.

U prošloj godini je došlo do blagog porasta, oko dva odsto  u trgovini. U isto vreme, zahvaljujući naporima vaše vlade, ovaj rezultat je ostvaren uglavnom zahvaljujući rastu isporuka iz Srbije u Rusiju. Rast snabdevanja poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju je negde oko 40 procenata.

Imamo dobre i zajedničke projekte. Oni se aktivno razvijaju, a posebno u energetskom sektoru. Svakako ćemo danas o tome govoriti.

I naravno, znam vrlo dobro da će se brzo održati predsednički izbori u Srbiji. Mi smo uvereni da će se izbori odvijati na najvišem nivou. Želimo uspeh aktuelnoj vlasti.



Ali bez obzira na to kako se politička situacija bude razvijala, ne sumnjamo da će se odnosi između naših zemalja razvijati pozitivno u duhu prijateljstva, kao što su se razvijali i obeležili naše odnose u poslednjih nekoliko godina.

I naravno, ja bih jako voleo da razgovaram sa Vama danas o situaciji u regionu, jer nam se čini da, prema nekim spoljnim karakteristikama vidimo čak i neka pogoršanja. Hteo bih sa Vama da popričam o tome.

Dobrodošli."


Vučić: "Uvaženi gospodine predsedniče! Hvala na veoma toploj dobrodošlici i gostoprimstvu.

Želeo bih da kažem da moram da Vam se zahvalim, lično Vama i Ruskoj Federaciji za podršku teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. I, kao što ste rekli, nadam se i uveren sam da ćemo imati dovoljno mogućnosti za povećanje naše trgovine i ekonomskih odnosa.

Zajedno ćemo takođe razgovarati o situaciji u regionu. Mislim da je to veoma važno za nas, kao i za Rusiju takođe. Važno je reći da, kao što znate, mi ostajemo posvećeni našoj nacionalnoj nezavisnosti, slobodi i vojnoj neutralnosti. Po ovom pitanju, mi ćemo takođe razgovarati sa svima s kojima budemo radili u budućnosti.

Još jednom, hvala Vam na vašem prijateljstvu. Apsolutno sam siguran da ćemo razvijati naše odnose na veoma visokom nivou. Hvala još jednom na veoma, veoma toploj dobrodošlici.


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.