Predavanje Veliki kineski zaokret na Filozofskom fakultetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Veliki kineski zaokret" na Filozofskom fakultetu

U Svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u utorak 20. aprila, sa početkom u 12 časova, u okviru ciklusa "Otkrijmo Kinu" predavanje pod nazivom "Veliki kineski zaokret" održaće novinar i pisac Aleksandar Novačić.

Beogradski novinar i pisac Aleksandar Novačić jedan je od vodećih srpskih i jugoslovenskih poznavalaca Kine, s petnaestogodišnjim iskustvom stalnog dopisnika iz Pekinga. Diplomirao je političke nauke na Beogradskom univerzitetu. Pored Pekinga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio je dugogodišnji dopisnik iz Sarajeva i Moskve, navodi se u pozivu.

Shvatajući da novinski izveštaj traje kratko, ali da događaji o kojima se izveštava ponekad obeleže čitavu epohu, Novačić je napisao svoju prvu knjigu "Veliki zaokret" (Zagreb, 1979), kao hroniku smrti Mao Cetunga i događaja koji su potom usledili – od uspona Kine do kolapsa Sovjetskog Saveza, te biografija državnika koji su te promene obeležili – Mihaila Gorbačova i Deng Xiaopinga.

Novačić je autor 12 knjiga iz oblasti međunarodne politike, istorije i kulture i tri književna romana.

Tema predavanja na Filozofskom fakultetu je veliki kineski zaokret do koga je u poslednjih pola veka došlo. To je istorijska, politička i ekonomska analiza, ali i lično svedočanstvo o Pekingu na dan Maove smrti, o Kini siromašnih seoskih komuna i bosonogih lekara i njenoj transformacji u najmoćniju svetsku ekonomiju, te o svakodnevnom životu u senci velikih istorijskih događaja: od hapšenja "Četvoročlane bande" i povratka Deng Sjaopinga, preko kraja Kulturne revolucije i otvaranja Tibeta i Sinkjanga, do prvih ekonomskih reformi u Šangaju i Guandžou i procvata "Kineskog proleća", o povratku Hong Konga i stvaranju „Velike Kine" i o formiranja kineske globalne „bambusove šume". To je priča i o tome šta veliki kineski zaokret znači za svet danas i ubuduće.

Program je otvoren za sve zainteresovane.

Seriju predavanja "Otkrijmo Kinu", u kojima se na naučno-popularan način predstavljaju različiti segmenti kineskog života i kulture, realizuju Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Govorim ti slikom - život sa autizmom"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 14:41

U amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu danas u 19 časova Klub studenata psihologije TraNSfer organizuje tribinu pod nazivom "Govorim ti slikom - život sa autizmom"...Početak tribine će biti posvećen odgovaranju na neka od sledećih pitanja: Šta je autizam? Šta je rana intervencija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.