Pre vazdušnih udara, Pentagon poslao upozorenje u Moskvu; Prekasno

Izvor: B92, 26.Feb.2021, 14:59

Pre vazdušnih udara, Pentagon poslao upozorenje u Moskvu; "Prekasno"

Moskva -- SAd su pre izvođenja vazdušnih napada na istočne delove Sirije, poslale upozorenje Rusiji, ali kasno, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima to upozorenje stiglo je samo nekoliko minuta pre napada na istočnu Siriju, a to je neadekvatan vremenski okvir.

Američka vojska izvela je po nalogu predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji, što je inače prva američka vojna intervencija od kako je Bajden na mestu predsednika.

U napadima je poginulo najmanje 17 osoba, saopštili su sirijski izvori, dok je pripadnik proiranske milicije rekao je za AP da je nastradao jedan njihov član, a da ih je nekoliko ranjeno.

Lavrov je pozvao SAD da obnove kontakt sa Moskvom o Siriji, budući da Moskva podržava zvanični režim u Damasku na čijem čelu je Bašar Al Asad, dok SAD stoje iza druge strane - odnosno pobunjenika.

Međutim, pitanje Sirije nije ni malo jednostavno pitanje, odnosno nad njenom teritorijom se prepliću brojni interesi zbog čega je svako "talasanje" na terenu uvek okidač za moguću eskalaciju sukoba u koji su upletene i Turska i Iran.

Lavrov je stogao pozvao SAD da obnove kontakt sa Moskvom o Siriji kako bi razjasnile poziciju predsednika Džoa Bajdena o tom pitanju, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov: SAD nas upozorile na napad, ali prekasno

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Feb.2021

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da su Sjedinjene Američke Države uputile Rusiji upozorenje nekoliko minuta prije napada na istočnu Siriju, ističući da je taj vremenski okvir bio neadekvatan, javlja agencija Interfaks.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.