Pre svega poverenje

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre svega poverenje

13.11.2011. -

Složene zadatke je moguće rešavati samo u atmosferi poverenja. Nešto smo već rešili, ali je mnogo ostalo. Tako je ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao o radu s američkim predsednikom Barakom Obamom tokom poslednjih godina. Oni su kontaktirali u okviru sammta APES na Havajima.

U vreme pregovora dva predsednika su obuhvatila faktički sve osnovne probleme savremenog sveta. Posebna pažnja je bila dodeljena međunarodnim pitanjima. To su teme Bliskog Istoka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Avganistana, Sirije, nuklearnog programa Irana. U mnogim pitanjima u Moskvi i Vašingtonu vlada uzajamno razumevanje. Međutim, svakako, postoje i pitanja, koja su za sada daleka od rešenja. Pre svega, to su problemi EvroPRO. Čak i u tom slučaju, - istakao je Dmitrij Medvedev, Rusija i SAD imaju šanse da nađu prihvatljivo za obe strane rešenje.

Poslednjih godina smo napredovali u pitanjima, koja nisu bila rešena tokom decenija, recimo, Ugovor o ograničenju strateških ofanzivnih naoružanja. Ako budemo mogli da uložimo takve napore i u problem evropske PRO, uveren sam da ćemo postići dobar rezultat.

Još jedan pozitivan primer rusko-američke saradnje je učlanjivanje RF u STO. Tu je temu Dmitrij Medvedev istakao posebno.

Pre svega, želim da se zahvalim predsedniku Obami i negovom timu za aktivnu, zainteresovanu podršku napora RF u učlanjivanju u STO. Što više, takvu podršku nam američka administracija ranije nije pružala. Verovatno zato smo se učlanjivali od 1993. godine. Priključenje Rusije STO je korisno za čitav sistem trgovinskih odnosa u svetu, - rekao je Barak Obama i dodao da će se voditi konsultacije o ukidanju amandmana Džeksona-Venika. To će omogućiti korišćenje velikih prednosti za svetsku ekonomiju od učlanjivanja RF u STO.

Prva polovina dana je bila posvećena pitanjima ekonomskih veza zemalja Azijsko-Pacifičkog regiona. Zajedno s premijerom Australije Džulijom Gilard Dmitrij Medvedev je razmotrio puteve savlađivanja svetske ekonomske krize i perspektive ekonomske saradnje u APR. Jedna od glavnih tema razgovora s predsednikom Perua Oljantom Umalom je bio razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje: od početka ove godine robni promet između dve zemlje se povećao za 70 odsto. Trgovinsko partnerstvo se razmatralo i prilikom susreta s premijerom Malezije Nadžibom Razakom. Ključne sfere saradnje dve zemlje su energetika, kosmos, informativnee i telekomunikacione tehnologije, turizam.

Prvi razgovor sa nedavno izabranim predsednikom Vijetnama Čung Tan Šangom je između ostalog (saradnja u naftnogasnoj i naučno-tehničkoj sferi) obuhvatio je i perspektive zajedničkog rada u oblasti visokih tehnologija.

Važno mesto tokom razgovora s novim premijerom Japana Josihiko Jodom imao je kompleksni razvoj međudržavnih odnosa, zasnovan na ekonomskom partnerstvu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Vašington,   Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.