Izvor: RuskaRec.ru, 04.Sep.2017, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 30 godina okončano suđenje pilotu koji je sleteo na Crveni trg

Uveče 28. maja 1987. godine, dok je Sovjetski Savez slavio Dan graničara, avion sa jednim motorom Cesna-172R vešto je sleteo u samom centru Moskve, u blizini Crvenog trga. Visok muškarac u crvenom kombinezonu izašao je iz kabine i počeo da deli autograme posmatračima koji su ga opkolili. Desetak minuta nakon sletanja aviona stigla je policija. 
Nemački amaterski pilot Matijas Rust uzleteo je u iznajmljenom lakom sportskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << avionu sa aerodroma u blizini Helsinkija, prošao je sovjetski sistem protivvazdušne odbrane i preleteo 850 kilometara pre nego što je sleteo u srce Sovjetskog Saveza.  
Posle incidenta ministar odbrane Sergej Sokolov, komandant snaga PVO Aleksandar Koldunov i oko 300 oficira su smenjeni. Rust je pred sudom izjavio da je njegov let bio „poziv na mir”.
Suđenje Rustu održano je u Moskvi od 2. do 4. septembra. Optužen je za huliganstvo i osuđen na četiri godine zatvora. Međutim, 3. avgusta 1988. godine sovjetska vlast ga je amnestirala.
Glavna tvrđava Rusije: Kako se čuva Moskovski kremlj?

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.