Poverenje i bezbednost u informacionom društvu

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenje i bezbednost u informacionom društvu

08.02.2011. -

U Moskvi je otvoren 10, jubilarni Nacionalni forum informacione bezbednosti. On je okupio stručnjake iz regiona Rusije, drugih zemalja ZND i Evrope. Među učesnicima su predstavnici svetski poznatih IT-kompanija Majkrosoft i Orakl. Svaki čovek koji ima kompjuter kod kuće ili na poslu razmišlja o tome koliko je osigurana bezbednost njegovog rada u svim sferama, gde se koriste elektronski uređaji. Zato je tema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << aktualnog Informacionog foruma – poverenje i bezbednost u informacionom društvu, zanimljiva svima, rekao je u intervjuu za Glas Rusije kopredsednik organizacionog komiteta Foruma, prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za bezbednost Mihail Grišankov.

Razvoj tehnologija teče vrlo naglo i forum treba da rešava prvobitna pitanja koja stoje pred građanima, društvom, pred stručnjacima, i naravno da gleda u buduće, ocenjuje šta nas čeka, kakve se opasnosti pojavljuju. Razmatrajući ova pitanja, mi privlačimo najrazličitije stručnjake. Infoforum je jedna od jedinstvenih platformi gde se susreću kako predstavnici državnog sektora, tako i predstavnici biznisa, zaposleni u IT sferi i prosto eksperti koji se odavno detaljno bave kako zakonodavstvom, tako i nekakvim tehničkim pitanjima.

Tema informacione bezbednosti jedna je od pitanja koja će još dugo stajati pred svim stručnjacima. U većini slučajeva stopostotno rešenje problema teško je naći, zato što se tehnologije razvijaju. Stvaraju se novi korisni programi. Ipak istovremeno se usavršavaju prestpunici koji žele da iskoriste informacione i telekomunikacione mreže za krivična dela. Zato su pitanja zaštite ljudi i informacija bila i ostaju jedna od osnovnih.

Ako se govori o osnovnim pitanjima koja će se razmatrati na Infoforumu, naravno, jedna od glavnih tema je poverenje i bezbednost u informacionom društvu. Danas Rusija tehnološki zavisi od isporuka opreme, informacionih tehnologija iz inostranstva i naravno, postavlja se pitanje koliko je osigurana nacionalna bezbednost, koliko mi sami možemo da stvorimo poverljivu sredinu u informacionim mrežama Rusije.

Naravno, najvažnije pitanje je stvaranje informacione vlade, elektronske trgovine. I ovde su nam neophodna kako tehnološka rešenja, tako i jasno zakonodavno određenje ovlašćenja i prava svih učesnika u tom procesu.

Jedna od važnih tema je protivpravni kontent na Internetu, pitanja vezana za to kako zaštititi našu decu od onih negativnih informacija koje se šire u mreži. Tome će biti posvećeno posebno zasedanje.

Na Infoforumu-2011. godine tardicionalno će biti održano nagrađivanje dobitnika profesionalne nagrade u oblasti informacione bezbednosti Srebrni bodež, kao i pobednika konkursa Infoforum – nova generacija u kojem učestvuju studenti i mladi naučnici.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.