Izvor: MozzartSport.com, 30.Okt.2020, 09:36

Poslednji na tabeli, a tim za TOP 8: Zvezda juri prvenac u Moskvi

Baš kao i protiv CSKA, Zvezda iz ove utakmice može samo da dobije mnogo, a ako se ponovo odigra timski i iskontroliše Himkijev kvalitet na praktično svim pozicijama – brejk nije tako daleko...

Malo šta može da zavara oko posmatrača kao statistika. Pozicija na tabeli i skor su tu negde, gotovo rame uz rame. U Evroligi je tabela verovatno poslednja stanica za merenje nečijeg kvaliteta posle ovih mučnih i tmurnih mesec dana.

Evropska klupska košarka nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << se u delikatnoj poziciji zbog nepostojećeg mehanizma za odbranu od virusa korona, pa se tako došlo u poziciju da Zenit odigra samo dve utakmice, da Asvel posle skoro tri sedmice oseti takmičarski ritam, odnosno da narednih protivnik Crvene zvezde ima svih pet poraza od početka, iako na papiru Himki ima tim bar za četvrtfinale. Ako ne i nešto više...

Zato Zvezdino gostovanje u Mitišćiju (TV Sportklub, 18.00) ne treba gledati kroz prizmu statistike, odnosa pobeda i poraza ili pozicije na tabeli, jer bi izvedeni zaključak i te kako bio pogrešan. Himkijev slučaj je delikatan i mogao bi da se klasifikuje kao paradigma onoga što predstavlja naivnost u nameri da se ostane veran pravičnosti i takmičarskom duhu.

Stručni štab kluba iz Podmoskovlja je u prvom naletu virusa korona na elitno klupsko takmičenje, gde je Covid-19 “pokosio“ pola svlačionice, ozbiljno shvatio pretnje Evrolige da će svako ko ne bude imao bar osam igrača na raspolaganju za meč – uključujući i juniore – pretrpeti poraz službenim rezulatom. I dok se onaj, nimalo prijatan prizor u formi rezultata “20:0“ ređao kod ekipa poput Zenita ili Asvela u čijim se redovima virus korona takođe rasejao u širokom krugu, Himki je utakmice igrao časno. Bez najboljih igrača, sa momcima iz podmlatka. I gubio. Redom od Panatinaikosa i Žalgirisa kod kuće, te Reala u Madridu i Baskonije u Vitoriji.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

U međuvremenu Evroliga je posle ozbiljnih kritika javnosti i učesnika izmenila kovid protokol, izbrisala upotrebu službenog rezultata i retroaktivno poništila sve već upisane pobede i poraza, te dozvolila ekipama da se mečevi odigraju u novim terminima. Tako je Himki ni kriv, ni dužan ostao sa četiri vezana poraza na koja više ne može da uloži reklamaciju. Na sve to došao je i onaj slom protiv Makakbija u momentu kada je Rimas Kurtinaitis prvi put ove sezone imao na raspolaganju praktično sve igrače, izuzev Stefana Jovića koga na parketu nećemo videti bar do polovine novembra. Taj poraz može da se pripiše nedovoljnoj uigranosti ekipe, mada je u ponedeljak taj isti Himki pretrpeo i šamar od Avtodora u Saratovu...

Zbog toga je večerašnja utakmica iz Zvezdinog ugla još teža, jer je donekle stvorena pogrešna slika toga da bi Himki mogao da bude lak plen. A nije i neće biti...

“Himki u dosadašnjem toku lige i sezone, nije pokazao ni pravo lice ni pun roster, konačno su zajedno. Sem Stefana Jovića, cela ekipa je na okupu. Verujem da ovu utakmicu vide kao priliku da se vrate na neki kolosek. Mi ipak treba da razmišljamo samo o nama, i taj neki kondicioni deo, možda možemo fizičkom igrom svih 40 minuta da tražimo našu šansu za pobedu“, oprezno je Obradović spremio odgovor pre puta u Moskvu i produžava:

“Himki je ekipa za TOP 8 sigurno, ako ne i za F4. Takav je roster, ali ponavljam, mi imamo svoje probleme, od adaptacije Terija i Ročestija, perioda prilagođavanja O'Brajanta koji je potreban uz nesumnjiv kvalitet koji poseduje“.

Momenat u kojem se nalaze dva tima mora da se sagleda i iz drugog ugla. Teško da će postojati bolji trenutak za Crvenu zvezdu da konačno upiše pobedu u Moskvi kao evroligaš. U dosadašnjih sedam godina učešća u elitnom takmičenju crveno-beli nikada nisu slavili u Moskvi, a poslednji put su se sa pobedom vratili kući pre skoro jedanaest godina. Bilo je to 5. januara 2010. godine u meču petog kola Evrokupa protiv Dinama. Zvezda je tada slavila posle dramatične završnice koševima Olivera Stevića i dobre odbrambene reakcije Borisa Bakića kada je ukrao loptu Dmitriju Domaniju u poslednjem napadu domaćina pre isteka vremena. Od tada su se ređali porazi od CSKA, zatim i tri vezana neuspeha protiv Himkija. Činjenica je da Zvezdi ne prija Moskva i generalno “istočni front“, ali teško da će u skorijoj budućnosti imati zgodniju priliku da uzme meru skupocenom Himkiju.

“Himki je imao nešto lošiji start iz više razloga, ali sada su kompletni, imaju pun roster i to je ekipa koja je pravljena da dođe do same završnice. Željni su pobede i očekuje nas izuzetno težak posao. Mi imamo nove momke u timu, polako se uvode u sistem, prilagođavaju se i pomažemo im da se što pre uključe u ekipu jer će nam mnogo značiti“, izjavio je Ognjen Dobrić.

Zato večerašnji megdan može da se posmatra kao svojevrsni ispit zrelosti za Crvenu zvezdu. Posle junačke borbe i pobede nad CSKA u Beogradu i opomene mlađarije Vladimira Jovanovića u Hali sportova, Zvezda meč čeka s idejom da nastavi pobednički niz i da ne pokaže belu zastavicu unapred. Sa Sašom Obradovićem na klupi, to nikada i neće biti opcija.

Dobra vest za Crvenu zvezdu jeste spremnost Džonija O’Brajanta da pomogne ekipi već u Mitišćiju. On je otputovao sa ekipom i trener Obradović bi mogao da mu obezbedi nekoliko minuta na parketu ako oseti da za to ima potrebe. Da su okolnosti drugačije, a O’Brajant potpuno spreman dileme ne bi bilo i uz Džordana Lojda biobi najveća pretnja po koš Himkija.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.