Posle sastanka sa američkim zvaničnikom, pravac Moskva; Priprema terena

Izvor: B92, 18.Sep.2023, 08:35

Posle sastanka sa američkim zvaničnikom, pravac Moskva; Priprema terena

Šef kineske diplomatije Vang Ji započinje danas četvorodnevnu posetu Rusiji.

Tokom te posete on će razgovarati o produbljivanju uzajamnog političkog poverenja i pripremi moguće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pekingu u oktobru.

Vang će se u Rusiji sastati sa sekretarom Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim i sa njim razgovarati o bezbednosti, najavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova, prenosi Rojters.

Takođe se očekuje da će ova poseta postaviti temelje za Putinovu posetu Pekingu povodom trećeg foruma inicijative Pojas i put, a na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga.

Putin je učestvovao na prva dva foruma Pojas i Put 2017. i 2019. godine

Kako najavljuje Tass, Vang će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim o rešavanju ukrajinske krize, pitanjima bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu i drugim vidovima bilateralne saradnje.

Posebna pažnja biće posvećena jačanju saradnje na medjunarodnoj sceni i koordinisanom radu u Ujedinjenim nacijama, BRIKS-u, G20 i APEK-u, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uoči dolaska u Moskvu, Vang je na Malti imao "konstruktivne" razgovore sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.