Poruka Moskve: To će biti napad na Rusku Federaciju

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 12:20

Poruka Moskve: To će biti napad na Rusku Federaciju

Napad na ruske vojnike u Pridnjestrovlju Moskva će tumačiti kao napad na Rusku Federaciju, upozoreno je iz Moskve.

Direktor drugog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova za pitanja zemalja Zajednice nezavisnih država Aleksej Poliščuk, koji je to izgovorio, zapravo se obratio ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Zelenski je naime, kako podseća Raša tudej Balkan, tokom posete Kišinjevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio da oni ruski mirotvorci u Pridnjestrovlju, kojima je život mio, treba da ga napuste,

Poliščuk je skrenuo pažnju na međunarodno pravo i to da su ruske mirovne snage raspoređene u tom regionu u skladu sa zakonom.

On je ujedno istakao da će Oružane snage Rusije "adekvatno odgovoriti na bilo kakve provokacije", kao i da će obezbediti zaštitu sunarodnika, ruskog mirovnog kontingenta, ali i jednog od najvećih vojnih skladišta u mestu Kolbasna.

Pretnje Zelenskog su "još jedna demonstracija agresivne politike kijevskog režima", zaključuju iz MSP-a Rusije.

Kolbasna je, podsetimo, mesto u kojem se nalazi veliko rusko vojno skladište iz sovjetskog perioda, gde se skladišti velika količina naoružanja i oko 20.000 tona municije preko potrebne Kijevu.

Ujedno, ovo selo nalazi se svega nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom, te je od početka Specijalne vojne operacije Moskva više puta upozoravala da kijevski režim sprema provokacije u Pridnjestrovlju.

Da upozorenja nisu bila uzaludna potvrđuje i pokušaj atentata na lidera ove nepriznate države, teroristički napad u zgradi Ministarstva za državnu bezbednost u Tiraspolju prošlog maja, kao i informacije ruske strane o tome da je kijevski režim slao vojne trupe na granicu sa ovom teritorijom.

Predsednik Pridnjestrovlja prokomentarisao je za "RIA Novosti" situaciju u tom regionu i ocenio da u ovom trenutku ne vidi naznake da se sprema direktan napad na Pridnjestrovlje. Ipak, on ne isključuje da bi moglo da dodđe do provokacija, objasnivši da opasnost postoji, zbog čega je produžio žuti stepen opasnosti od terorizma do 18. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.