Portret bez rama: Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril

Izvor: Politika, 08.Nov.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril

Veliki brat

Zvanična biografija patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila duga je gotovo devet stranica. Zanimljivost u njoj je da je autor, uz sve visoke crkvene titule i funkcije, odabrao da istakne i jednu svetovnu iz rane mladosti i posveti joj čitav pasus. Kao svršeni osnovac, Vladimir Gunđajev, koji će kasnije dobiti monaško ime Kiril, radio je tri godine kao kartograf u Lenjingradskoj geološkoj ekspediciji.

Ruska crkva doživljava se kao najjači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaštitnik pravoslavlja, a naročito je kao štit prema „vatikanskom uticaju” ističu domaći „revnitelji”. U uobičajenim predstavama koje prerastaju u predrasude, ovog puta pretežno zapadnog sveta, Rusija, pa i njena crkva, doživljavaju se kao učaurene iza još spuštene gvozdene zavese. Takve će iznenaditi bogata diplomatska biografija patrijarha Kirila, trasirana još od njegovih početaka u ruskoj crkvi. Samo dve godine pošto je primio monaški postrig, on je već predstavnik ruske crkve pri Svetskom savetu crkava, aktivno se zalaže za ekumenski dijalog, pregovara o bolnim pitanjima s drugim pravoslavnim crkvama, sastaje se s brojnim predstavnicima hrišćanskih crkava, putuje s kontinenta na kontinent. Za one koji veruju da je stav „nema dijaloga s katolicima” stav i ruske crkve, podatak: patrijarh Kiril je među malobrojnim visokim zvaničnicima ruske crkve koji su se sastali s papom. Bilo je to 2007. godine, kada je na čelu Rimokatoličke crkve bio papa Benedikt Šesnaesti, i to u vreme dok je patrijarh Kiril bio „šef diplomatije” ruske crkve, odnosno predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze.

Kada se u internet-pretraživač ukuca njegovo ime na engleskom jeziku, retko koja izlistana veb-strana nije bez kritika na njegov račun. Na njima su podsmehivanje zbog brisanja skupog sata sa fotografije i priče o njegovim navodnim duvanskim poslovima zamenile u poslednje vreme kritike zbog bliskih veza s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i podržavanja njegove politike prema Ukrajini. Nesumnjivo su nekima zaparale uši patrijarhove reči da Rusija ne sme biti vazal, jer ona nije samo zemlja, već „cela civilizacija, hiljadugodišnja priča” koju njen narod mora biti sposoban da brani, ako je potrebno.

Dobro su mu poznate i prilike u našoj zemlji, koju je u više navrata posećivao kao mitropolit, ali i kao patrijarh. Prošle godine poručio je kosovskim Srbima da im ruska crkva neće okrenuti leđa. Izloženi novim pritiscima proteklih nedelja, kosovski Srbi ove godine s pažnjom iščekuju da vide hoće li biti u programu posete patrijarha Kirila srpskoj crkvi, kao što je ranije najavljeno.

I malo ruske egzotike: ako je verovati medijskim izveštajima, ruski patrijarh imao je kao mitropolit smoljensko-kalinjingradski 19 trenažnih letova u borbenom avionu MIG.

Jelena Čalija

objavljeno: 09.11.2014
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.