Pola Politike - 4,7 miliona evra

Izvor: B92, 18.Jul.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola "Politike" - 4,7 miliona evra

Beograd -- Kompanija "Ist medija grup" iz Moskve kupila je od VAC-a 50 odsto "Politike" za ukupno 4,7 miliona evra, saznaje Beta. Ugovor o kupovini sklopljen je 29. juna.

Agencija Beta imala je uvid u taj ugovor u kome se navodi da je od ukupne kupoprodajne cene prodavcu - austrijskoj kompaniji Ost Holding, u vlasništvu VAC-a, već isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.

U ugovoru je konstatovano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kompanija "Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politika PNM "nije iskoristila svoje pravo preče kupovine".

"Politika a.d." je direktno ili indirektno u većinskom državnom vlasništvu.

Ugovor o kupoprodaji polovine udela u "Politici novine i magazini" sklopljen je 29. juna. Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor "Ist medija grupe" u ime kupca i, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc.

Predviđeno je i da svi eventualni sporovi budu rešavani po pravilima arbitražnog suda Međunarodne privredne komore sa sedištem u Esenu u Nemačkoj.

Kompanija VAC je u sredu popodne izdala kratko saopštenje u kome je potvrdila prodaju 50 odsto svog vlasničkog udela u "Politici" kompaniji "Ist medija grupa" u skladu sa zakonom i osnivčakim aktovima. Navodi se da je ova prodaja bila urađena u skladu sa namerom VAC-a objavljenom 2010. godine da se povuče iz Srbije.

Takođe je stiglo i saopštenje "Ist medija grupe", koje nije ni potpisano, nema ni memorandum niti adresu firme, a ne navodi se ni bilo kakav kontakt ili lice koje je to saopštenje napisalo i potpisalo. U dokumentu na belom papriu koji je dostavljen B92 piše samo današnji datum, ime kompanije i mesto Moskva, Ruska Federacija.

Na tom papiru piše da je "Ist medija grup" demantuje sve spekulacije da iza transakcije kupovine VAC-ovog udela u "Politici" stoji bilo koji političar ili koja stranka u Srbiji, dodajući da je u tu transakciju ušla sa namerom da učvrsti i ojača tržišnu poziciju "Politika novine i magazin".

Piše da su pregovori trajali više meseci i da je tokom čitavog postupka ispoštovana zakonska procedura. Navode da je vlasništvo nad "Ist medija grupom" potpuno transparento i da ta firma nije registrovana ni na kakvoj egzotičnoj ili of šor lokaciji. U tom saopštenju međutim ne navode ni ko stoji iza pomenute kompanije niti ko su njeni vlasnici.

Ono što pišu je da će raditi na stavranju boljih uslova rada zaposlenik u "Politici" i da se neće mešati u uređivačku politiku novina i magazina koje kompanija izdaje.

Promena vlasništva u "Politici" registrovana je 16. jula, a vest o tome je obelodanjena juče 17. jula. Vest je izazval burne reakcije, kako političke tako i stručne javnosti.

SNS je ponovila svoje jučerašnju tvrdnje da iza promene vlasništva "Politike" stoji DS dodajući da se isti scenario sprema i "Večernjim novostima".

URS je kao i njihov budući partner u Vladi Srbije naveo da sumnja da iza "tajne prodaje Politike", stoji DS, njen potredsednik Dušan Petrović i finansijer DS-a Miroslav Bogićević, privrednik iz Šapca.

DS je te navode demantovala, a isto su u odvojenim reakcijama učinili i Dušan Petrović i Miroslav Bogićević.

Zaposleni u "Politici" i ljudi na čelnim funkcijama izgleda da nisu znali šta se dešava.

Javnost je i dalje uskraćena za informaciju ko su ko su novi vlasnici najstarijeg lista na Balkanu. Nadležni se ne oglašavaju, a u javnosti se pojavljuje samo ime Uroša Stefanovića, direktora koji je ispred moskovske firme potpisao ugovor.

Moskovska "Ist medija grupa" nije tražila odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje akcija "Politike".

Odobrenje Komisije neophodno je ako kupac akcija stiče većinsko vlasništvo, odnosno kontrolni paket. U slučaju "Politike", kako tumače u Komisiji za zaštitu konkurencije, "Ist medija grupa" može da kontrolni paket stekne ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije "zlatnu akciju" ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije.

Direktor "Politike" Zeferino Grasi potvrdio je u današnjem izdanju "Politike" da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik

bečke kompanije Ost Holding, ponudio "Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

"Mi smo tražili dodatna objašnjenja jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani", kazao je Grasi.

Sa preuzimanjem kontrolnog pakata "Ist medija grupa" je dužna da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije u roku od 15 dana od registrovanja promene vlasništva.

Sindikat novinara "Politike" i Nezavisni sindikat "Politika, novine i magazini" očekuju da će vlasnička promena u listu Politika stvoriti uslove za uspešno poslovanje i ocenjuju da je štetna svaka politizacija promena vlasništva.

"Sindikati smatraju da je štetna svaka politizacija promena do kojih je došlo i da treba da se prekine", navedeno je u saopštenju ta dva sindikata.

Kako se ističe, sindikati očekuju da će vlasnička promena, odnosno dolazak "Ist media grupe" umesto VAC-a i formiranje nove vlade stvoriti uslove za uspešnije poslovanje, a samim tim i za pravljenje kvalitetnijih novina.

Sindikati su poručili da očekuju pozitivne promene u poslovanju i investiciona ulganja koja bi poboljšala kvalitet izdanja, kao i materijalni status zaposlenih.

Oni se nadaju i obnovi socijalnog dijaloga koji je donošenjem Pravilnika o radu ukinut, jer je on osnovna pretpostavka kvalitetnog i uspešnog rada.

Ti sindikati, kako piše u saopštenju, navode da je "blokada u sprovodjenju poslovne politike koja je nastupila zbog suprostavljenih pristupa dosadašnjih vlasnika u mnogome uticala na funkcionisanje preduzeća".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.