Pokrenuti kinžal, cirkon, avangard, a stiže i sarmat

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 14:57

Pokrenuti kinžal, cirkon, avangard, a stiže i sarmat

Planovi Moskve za raspoređivanje novog, naprednog naoružanja, koji su prvi put otkriveni 2018. godine, realizovani su, izjavio je ruski predsednik.

Vladimir Putin obratio se danas Federalnoj skupštini i izložio viziju onoga što očekuje Rusiju u narednih nekoliko godina.

U delu govora u kome je spominjao rusko oružje, Putin je rekao da su ruske trupe već koristile hipersonične rakete kinžal i cirkon u borbi, pogađajući ukrajinske vojne ciljeve visoke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednosti.

"Strateške hipersonične jedrilice avangard i laserski sistem peresvet su već u upotrebi", takođe je rekao ruski lider, preneo je portal Raša tudej.

Inače, hipersonična jedrilica je vozilo koje je obično dizajnirano za isporuku nuklearnog uređaja. Može da putuje kroz atmosferu na velikoj nadmorskoj visini i velikom brzinom i može da manevriše da izbegne presretanje.

Zatim je obećao da će Moskva uskoro objaviti snimke teških strateških interkontinentalnih balističkih projektila sarmat, dodajući da su ispitivanja krstareće rakete neograničenog dometa burevestnik na nuklearni pogon i nuklearnog podvodnog drona posejdon blizu završetka.

"Ti sistemi su potvrdili svoje visoke – jedinstvene, mogao bih reći bez preterivanja – specifikacije", rekao je Putin o sistemima oružja.

Podsetimo, dugo se spekulisalo o upotrebi kinžala u ratu u Ukrajini, a britansko Ministarstvo odbrane, koje svakoga dana ažurira podatke sa ukrajinskog fronta, u više navrata je navodilo da je taj sistem jedan od glavnih aduta ruske vojske.

Takođe, Britanci su primetili i da je bilo šest meseci pauze u korišćenju kinžala u Ukrajini, a da je prvi sledeći put "superoružje", balistička raketa "AS-24 kinžal" lansirana 14. decembra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.