Podrška Prajdu samo deklarativna

Izvor: B92, 07.Jun.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Podrška Prajdu samo deklarativna"

Beograd -- Dok političari navode da postoje uslovi da se "Povorka ponosa" održi, LGBT aktivisti kažu da se situacija nije poboljšala i da je podrška samo deklarativna.

Da je glavni grad bezbedan za održavanje Prajda potvrdila su tri ministra - unutrašnjih poslova, ministar za ljudska prava i ministar za rad i socijalna pitanja.

Protiv netolerancije, a za jednaka prava za sve - samo u proteklih deset dana marširalo se u Moskvi, Atini i Sao Paulu, ali zastava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duginih boja po svemu sudeći neće se uskoro vijoriti u Beogradu.

Oko tri miliona ljudi učestvovalo je na brazilskoj paradi ponosa u Sao Paulu, koja se smatra najvećim maršem homoseksualaca na svetu. To je samo jedna od mnogih povorki koje će tokom leta biti organizovane u svetskim metropoloma.

"Da budemo iskreni, ako bi radili neko istraživanje javnog mnjenja i pitali ljude, verovatno bi većina apsolutno bila protiv, toliko kad se radi o klimi. Ali s obzirom da smo mi demokratska zemlja i da je zagarantovano pravo na okupljanje, minimum koji država može da pruži je da sankcioniše svaki vid nasilja, da spreči svako nasilje, da sankcioniše ukoliko do njega dođe i da obezbedi slobodu okupljanja, izražavanja, opredeljenja bilo koje vrste", kaže Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike.

Podsetimo, pre nekoliko dana je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kazao da je danas potpuno drugačija atmosfera prema Povorci ponosa i da, što se tiče tehničke, logističke, bezbednosne pomoći, državni organi stoje na raspolaganju. Sličnu izjavu je dao i Ivica Dačić, ministar policije.

Na smanjenju homofobije, nasilja i diskriminacije homoseksualne, lezbijske, biseksualne i transrodne populacije i dalje će morati da rade borci za zaštitu ljudskih prava i aktivisti LGBT zajednice.

"Povorku ponosa najavljuju nažalost samo političari, i prošle godine je bilo deklarativnih rečenica, pa koliko oni zaista misle da je organizuju, toplo ih podržavam i pojavićemo se svi. Nikakve pripreme nisu u toku, ništa se bitno nije promenilo od prošle godine. Svi su i dalje na slobodi koji su pretili, koji su bili glavni uzrok zbog čega je Povorka ponosa de fakto zabranjena prošle godine, tako da ono što nama fali je taj prvi signal države da se nešto menja", kaže Marija Savić, aktivistkinja lezbijske organizacije "Labris" i jedna od članica prošlogodišnjeg organizacionog odbora.

Lazar Pavlović, aktivista Gej-strejt alijanse, kaže za B92 da još postoji izvesno nepoverenje u državne institucije.

"O tome najbolje svedoče sudski slučajevi koje je Gej strejt alijansa procesuirala prošle godine i još uvek uglavnom stoje. Nema zakazivanja ročišta, nema odluka, jedine odluke se tiču plaćanja sudskih taksi", kaže Pavlović.

Prva povorka ponosa u regionu ove godine biće održana u Zagrebu, 19. juna, inače već deveta po redu u hrvatskoj prestonici, a nedelju dana kasnije i u Ljubljani. Centralna evropska povorka biće početkom jula u Varšavi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.