Pjer Karden: Rusiji s ljubavlju

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjer Karden: Rusiji s ljubavlju

03.07.2012. -

Ruska kulturna elita je 2. jula čestitala 90. rođendan legendarnom francuskom modnom kreatoru Pjer Kardenu. Lepe želje povodom rođendana, će se čuti u okviru festivala „Dani ruske kulture u gostima kod Pjer Kardena“ (5.-9. jula).

Ove praznične dane, rešio je da sa rusima provede i sam Karden: on je pozvao učesnike festivala u svoju kuću u fransuskoj provicniji Lakost na jugu Francuske i uverio goste:

"Za mene su naročito važni ljudski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << odnosi i prijateljstvo koji će se pojaviti zahvaljujući festivalu - rekao je Pjer Kardin. – Obično ja dođem kod vas u goste u Moskvu, ali ovoga puta ćete doći vi kod mene! Lakost - savršeno mesto za takve događaje, ima sve što je potrebno: to su hoteli, restorani, sale za sastanke za prikazivanje video materijala. Ovde je već boravio veliki broj gostiju iz različitih zemalja. Ovo je odlična ideja - ruski festival u Francuskoj, to će pomoći da se objedine kulture dve zemlje."

Kao poklon za rođendan modnom velikanu, rusi su pripremili jedinstveni program. Na primer, izložba „Povratak osnovama“, gde će biti prikazana kolekcija autentičnih ruskih narodnih nošnji 18.-19. veka. Uzgred, pored eksponata će biti postavljene fotografije ruskih i stranih poznatih ličnosti, obučene u te istorijske kostime.

Zatim, oko srednjovekovnog zamka, rusi su obećali da će organizovati veče Ivana Kupale, to je drevni paganski festival sa igrama, pesmama i igrama, sa skokovima kroz vatru i zajedničkim kupanjem, jer se veruje da je u ovoj noći- voda prijatelj sa vatre. Sledeći događaji festivala biće posvećeni nešto novijim vremenima i običajima : gosti Pjer Kardena će se okupiti na Imperijalnom Balu, posvećenom predstojećoj 400-godišnjici dinastije Romanovih i, naravno, rođendanu Pjera Kardena- cara mode. Ova proslava će okupiti potomke ruske carske porodice iz različitih zemalja i svi oni su pozvani u zamak legendarnog Markiza de Sada. Ovaj je dvorac sada u vlasništvu Kardena, koji ovde redovno organizuje proslave i festivale.

Svojevremeno, uvodeći modu u svakodnevni život, Karden je čuo priličan broj kritika na svoj račun. Kada je 1959. godine počeo sa pret-a-porte kolekcijama, to je bilo prihvaćeno kao udarac na visoku modu. „Ali, vreme je sve stavilo na svoje mesto“- govori akademik dizajna Andrej Smirnov.

"Ne sumnjam da je doprinos Pjer Kardena svetskoj kulturi - ključ za njen budući razvoj. Verujem da on ima planove koji su akumulirani za 300-400 godina, pa čak i više. On je posadio seme, a oni će, mislim, rasti i rasti. Mnogo truda Karden posvećuje novoj generaciji stvaralaca. I činjenica da je njegova nedavna poseta Rusiji, bila povezana sa posetom univerzitetu, naravno, važna i za Rusiju i za naše buduće odnose sa Francuskom."

„Došao sam u Rusiju da, da pokažem, da podelim ono što mogu da uradim.“ - naglašava Karden. Prema rečima umetnika, interesovanje za njega u Rusiji počelo je 1960. tada još u SSSR-u, kada je Karden sreo svoju muzu, veliku rusku balerinu Maju Plisecku, za koju gotovo i danas kreira kostime. Karden je bio prvi u svetu mode koji je podržao kolegu početnika - Vjačeslava Zajceva. Francuski modni genije izabrao je Moskvu za sprovođenje svog jedinstvenog arhitektonskog projekta „Dvorac svetlosti“. Prošle godine u Moskvi, Karden je prvi put dodelio nagradu „Rusiji sa ljubavlju“. Ona je namenjena umetnicima koji su dali značajan doprinos jačanju pozitivne slike o Rusiji. Na predstojećem festivalu u Francuskoj, Karden će ponovo gostima uručiti ovu nagradu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.