Patrijarh Kiril u poseti Kini

Izvor: B92, 10.Maj.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril u poseti Kini

Peking -- Moskovski patrijarh Kiril doputovao je danas u višednevnu posetu Kini, javila je Verska informativna agencija.

Zvanični povod posete je predstavljanje patrijarhove knjige, ali se u diplomatskim krugovima ističe da se radi o pokušaju da se privole kineske vlasti da se dopusti konstituisanje ruskih crkvenih struktura, navodi VIA.

Kiril će se sastati sa predstavnicima kineskih vlasti koji su nadležni za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << religiju, kao i sa predstavnicima više verskih zajednica.

Patrijarhu je data dozvola da služi u Harbinu i Šangaju, gde je nekada bila pravoslavna katedrala.

Ruska crkva je na poslednjem saboru februara ove godine Kinu proglasila za svoju "kanonsku teritoriju", što se u Vaseljenskoj patrijaršiji smatra "ekspanzionizmom".

Ruski misionari delovali su na severu Kine od kraja 17. veka, nastalo je više hramova koji su gotovo svi u ruševinama.

Autonomna "Kineska pravoslavna crkva" osnovana je 1957, ona nije do sada imala mogućnost funkcionisanja. Bogosluženje se jedino održava u hramu u okviru ruske ambasade u Pekingu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istorijska poseta: Patrijarh Kiril u Kini

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2013, 02:08

11.05.2013. -..Započela je poseta poglavara RPC Kini. Već danas ovu posetu nazivaju istorijskom. Poseta moskovskog patriajrha odvija se na osnovu zavaničnog poziva kineskih vlasti i prva je slična za sve vreme postojanja RPC...Peking, Šangaj, Harbin – takva je mašruta patrijarha Kirila. Između...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.