Izvor: RTS, 28.Maj.2022, 06:51

Patrijarh Kiril pozdravio ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve sa SPC

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).
"Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko i kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom", piše u saopštenju objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon zasedanja Sinoda.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je na početku zasedanja Svetog sinoda ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ocenjujući to kao "važan istorijski događaj".
"Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Kiril.
Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je "konačno zaceljena".
Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Ćirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.
Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruska crkva: Pozdravljamo pomirenje

Izvor: B92, 28.Maj.2022

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa SPC..."Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.