Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jul.2017, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao dogovor: Moskva i Ankara rešile sve u vezi sa „Turskim tokom“

Turska je postigla sporazum sa Gaspromom po pitanju finansiranja projekta Turski tok na svojoj teritoriji, izjavio je Burhan Ozdžan na marginama Svetskog naftnog kongresa u Istanbulu .
Mi smo se već dogovorili po tom pitanju. Međutim, ne mogu da iznosim brojke i procente u kojima ćemo to ostvariti, izjavio je Ozdžan na marginama 22. svetskog naftnog kongresa u >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << Istanbulu.
Proces dobijanja dozvola za drugi ogranak (koji vodi u Evropu) Turskog toka pozitivno se odvija i tu nema nikakvih nepredviđenih poteškoća, izjavio je Ozdžan.
On je takođe rekao da ogranci gasovoda treba da budu izvedeni na površinu u evropskom delu Turske, međutim tačno mesto izlaska Turskog toka ne može se odrediti pošto su inženjerski radovi u toku.
Novak: Turska će uskoro odrediti tačku izlaska „Turskog toka” na kopno
Postignut je sporazum da gasovod izađe u Frakiji, na području Kijikjoja. Bez obzira na razne glasine zasad nema nikakvih promena u tom pogledu. Međutim ne može se pouzdano tvdriti da li će gasovod izaći upravo u tom naselju ili negde u blizini. Na tom području se nastavljaju inženjerski radovi na moru i kopnu, rekao je Ozdžan.
Predsednik Instituta energetike i finansija Vladimir Fejgin, komentarišući Ozdžanovu izjavu, kaže da veruje da će Turska preuzeti finansiranje zemljanog dela projekta. To je samo mali deo gasovoda, međutim sama činjenica da je sporazum postignut svedoči o tome da Ankara u potpunosti podržava taj investicioni projekat.
Ruski ekspert veruje da će na usaglašavanje projekta drugog ogranka Turskog toka koji vodi u Evropu, otići najmanje godinu dana.
Kada je reč o prvoj liniji, mislim da tu nema problema, jer je reč o unutrašnjem dogovoru sa turskim partnerima. A kada je u pitanju druga linija, to zahteva usaglašavnje na evropskom tržštu. Tu već nije sve tako jednostavno, međutim još ima vremena. Moslim da će na to otići bar godinu dana, smatra ekspert.
Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je na marginama istanbulskog kongresa da njegova zemlja računa na sklapanje sporazuma sa Srbijom o tranzitu gasa iz Turskog toka. Po njegovim rečima Sofija je već potpisala takozvanu mapu puta na 15,7 milijardi kubika gasa godišnje (obim isporuka drugom linijom gasovoda), a sklapanje sporazuma sa Beogradom omogućiće tranzit od 10 milijardi kubnih metara godišnje iz Bugarske u Srbiju.
Ako Rusija želi da prekine tranzit gasa preko Ukrajine, mi možemo da uzimamo gas iz Turskog toka, izjavio je Borisov.
Dogovor pao: „Turski tok“ ide preko Srbije
Na sednici Svetskog naftnog kongresa predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o geostrateškom položaju zemlje i izneo očekivanje da će jedan ogranak Turskog toka proći kroz Srbiju i Zapadni Balkan.
Takva opcija je svakako u interesu Srbije i drugih zemalja regiona. Srbija žepi da doprinese rešavanju problema osiguranja energetske bezbednosti i mi čekamo odgovor od naših evropskih partnera, rekao je Vučić, prenosi u svom tekstu objavljenom na sajtu televizije RT na ruskom autor Vladimir Smirnov.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.