POSLEDNJE UPOZORENJE KINE: Peking je spreman da odgovori na pritisak Amerike, Si Đinping već izdao naređenje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2022, 18:23

POSLEDNJE UPOZORENJE KINE: Peking je spreman da odgovori na pritisak Amerike, Si Đinping već izdao naređenje!

Kina čvrsto uz Rusiju

Zapad pokušava da izvrši pritisak na Kinu zbog prijateljstva sa Moskvom, a Peking je upozorio da lako može da sruši finansije celog kontinenta. Specijalna operacija u Ukrajini podelila je svet na dva tabora.

Sjedinjene Američke Države insistiraju da je neutralnost ovde neprihvatljiva, a oni koji se ne pridruže antiruskim sankcijama će sami ispaštati. Male države nemaju izbora zbog mogućnosti ekonomskih gubitaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali Kina lako može da sruši finansije celog kontinenta. Dok zapadne zemlje prekidaju poslovne veze sa Rusijom, Kina sklapa nove ugovore.

Američki Vašington Post, pozivajući se na kineske i američke zvaničnike, objavio je da je Si Đinping "naložio svojim najbližim savetnicima da smisle načine da finansijski pomognu Moskvi, ali bez kršenja sankcija".

U maju je kineski uvoz nafte na moru naglo skočio na rekordnih 1,1 milion barela dnevno, sa 800.000 prošle godine. ESPO sorta stiže u Kinu, koja tvrdi da postaje referentna sorta na tržištu Severne Azije.

U prva četiri meseca 2022. trgovina između dve zemlje porasla je za 26 odsto i premašila je 50 milijardi dolara. Značajan deo (70 odsto) robe koja se uvozi iz Rusije su nafta, prirodni gas i ugalj, bakar i drvo. Moskva kupuje pametne telefone, računare, industrijsku i specijalizovanu opremu, odeću i obuću, dečije igračke od Kine.

Sjedinjene Države insistiraju da Kremlj usmerava prihode od trgovine u vojne svrhe.

 - Imamo niz alata koji se mogu razmotriti, a sankcije su jedan od njih- zapretila je Bela kuća Pekingu. Uprkos pritiscima, kineski političari su sve stabilniji i odlučniji.

- Istorija pokazuje da nam hegemonizam, politika formiranja blokova i otvoreni protisci, neće doneti mir i bezbednost - izjavio je Si Đinping.

BONUS VIDEO: Ukrajinski ekstremistički "Kraken" u borbi protiv Rusa u Luganskoj oblasti
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.