POKUŠALI BEZ MOSKVE, ALI BEZUSPEŠNO: Rusija glavni snabdevač gasa ovoj evropskoj zemlji

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 20:51

POKUŠALI BEZ MOSKVE, ALI BEZUSPEŠNO: Rusija glavni snabdevač gasa ovoj evropskoj zemlji

Rusija je postala prvi snabdevač Španije gasom po obimu.

Tako je Španija u toku meseca iz Rusije uvezla 7.673 gigavat-časova tečnog prirodnog gasa (LNG), što je činilo 26,8 odsto ukupnog obima nabavke. Od januara do juna Španija je od Rusije kupila 41.145 gigavat-časova tečnog prirodnog gasa.

Drugo mesto posle Rusije zauzima Alžir, koji je u Španiju izvezao 21 odsto ukupnog obima gasa, a treće – SAD, koje su činile 18,5 odsto.

Početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine uvoz ruskog gasa u Španiju porastao je za 151 odsto – u februaru 2022. godine je iznosio 2.174 gigavat-časa, a godinu dana kasnije je porastao na 5.465 (17,2 odsto ukupnih isporuka).

Podsetimo, španske vlasti su u martu pozvale uvoznike da ne potpisuju nove ugovore sa Moskvom i da intenziviraju diversifikaciju snabdevanja LNG.

Danas se Španija pozicionira kao veliko gasno čvorište sposobno da reši evropsku energetsku krizu izazvanu smanjenjem ruskih zaliha goriva.

Štaviše, ističe se da ima listu najrazličitijih dobavljača i da je najviše diversifikovana: od početka godine više od 20 zemalja je izvozilo gas u Španiju. Ipak, uprkos svim naporima da pronađu druge izvore snabdevanja, Španci gas i dalje najviše uvoze iz Rusije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.